Dogadjanja

Obaveštavamo vas da će se 9. marta 2023. godine u Svečanoj sali hotela „Levač“ u Rekovcu, održati „Drugo savetovanje agrobiznis sektora jagodastog voća“ koje organizuju Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda, BioSens, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema iz Novog Sada, Konzorcijum Zeleni „BERRY“ tim, Institut za voćarstvo iz Čačka, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Agronomski fakultet u Čačku, Univerzitet u Kragujevcu, Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda i Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Rekovac.

Osnovni cilj savetovanja je, osim upoznavanja proizvođača, hladnjačara, prometnika i stručnjaka iz oblasti voćarstva sa inovacijama u tehnologiji gajenja i čuvanja jagodastog voća, jeste i razvoj neophodnih kapaciteta za agrobiznis sektor jagodastog voća kako bi se prilagodili tendencijama i promenama na svetskom tržištu. Takođe, jedan od ciljeva odnosi se i na potrebu za dualnim obrazovanjem, u čemu srednja Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika iz Rekovca i ogledno dobro sa modernim eksperimentalnim zasadima, koje će biti formirano u budućem periodu, imaju veliku važnost za sve regione u neposrednom okruženju. Učesnicima savetovanja će osim značaja primene savremenih tehnologija u proizvodnji jagodastog voća, biti  predstavljena i ekonomska analiza ove proizvodnje.

Predavači su eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva iz oblasti proizvodnje i čuvanja jagodastog voća, „pametne“ poljoprivrede i agroekonomije.

Pored predavanja, na štandovima organizatora i sponzora imaćete priliku da se upoznate sa njihovim naučnim radom, sadnim materijalom i tehnološkom opremom  i najnovijim dostignućima u oblasti proizvodnje  i prometa jagodastog voća.

Savetovanje će omogućiti učesnicima da ostvare i lične kontakte sa potencijalnim partnerima u budućim poslovnim aktivnostima.

Za sve učesnike na savetovanju, uz pomoć naših sponzora, besplatno je obezbeđeno ozveženje u toku radnog dela savetovanja kao i ručak koji će biti poslužen u restoranu Doma učenika srednje Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu.

Link za prijavu učešća:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMo2tzPhxK8JPsFSFmaDLa0Bp1-ltFiJ-l9NV9KHOhJtthjA/viewform?usp=sf_link

Za sve dodatne informacije o savetovanju i načinu prijave učesnika možete da se obratite Mladenu Petroviću iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, na telefon 064/8435-335 ili imejlom na adresu mpetrovic@ipn.co.rs.

Uz uverenje da ćete učešćem na savetovanju proširiti svoja znanja i time doprineti još uspešnijoj proizvodnji, srdačno vas pozdravljamo.

13.10.2022.godine su održani dani polja kukuruza sa kojima se završava demonstracioni ogled. Prisutnima je prezentovana sprovedena agrotehnika koja je sprovedena od zasnivanja do završetka ogleda. Pored standardnih hibrida u ogled su uvršćeni i novi hibridi sa čijim karakteristikama i potrebnim agrotehničkim merama su upoznati proizvođači i ostali zainteresovani. U ogledu je zasejano 30 hibrida od pet semenskih kuća  i to:

 1. Institut za kukuruz Zemun polje
 2. Institut Novi Sad
 3. Agrosava
 4. KWS
 5. Institut Batinac

Ogled je postavljen na površini od 1,7ha sa hibridima od Fao grupe zrenja 300 do FAO grupe zrenja 700. Setva ogleda je urađena 28.04.2022.godine. Osnovna obrada je urađena tokom jeseni 2021.godine. Predsetvena priprema je urađena na 7 dana pred setvu sa rotodrljačom. U pripremi zemljišta nije bilo problema te urađena dobra predsetvena priprema.

Na osnovu agrohemijske analize zemljišta je urađeno osnovno đubrenje sa NPK 16:16:8 u količini od 250kg/ha. Prihranjivanje je urađeno sa KAN-om u količini od 300kg/ha. Setva je urađena u preporučenom roku u optimalnim zemljišnim uslovima sa aspekta vlage, temperature zemljišta itd., što je uslovilo prevremeno klijanje i  nicanje balona. Setva je rađena na međurednom rastojanju 70cm a u redu je rađena zavisno od hibrida i to od 22-24cm.

Tokom godine biljke su prošle kroz jedan stresan vegetacioni period (suša) što će se odraziti i na prinos. Zaštita useva u ogledu je rađena dva puta i to prvi put posle setve pre nicanja sa: Basarom plus u količini od 4l/ha, drugo korektivno  je rađeno sa

–           plamenom u količini od 0,5l/ha,

–          skautom u količini od 0,25l/ha i

–          talismanom u količini od 1,2l/ha uz dodatak prihrane aktivegom u količini od 1l/ha.

Cilj ogleda: Upoznati polj.proizvođače sa paletom hibrida semenskih kuća, pored standardnih i sa najnovijom paletom, gde se mogu sagledati i karakteristike u smislu tolerantnosti na stresne uslove proizvodnje, dužine vegetacije, prinos, kvalitet zrna itd. Ogled su mogli pratiti i učenici škole od njegovog zasnivanja do berbe.

Na osnovu sagledavanja karakteristika hibrida u našim agroekološkim uslovima polj.proizvođači mogu izabrati hibride za narednu godinu u zavisnosti od cilja proizvodnje, mikroklimata uz odgovarajuću agrotehniku.

I  ZP HIBRIDI

 1. 427
 2. 457
 3. 555
 4. 5550
 5. 5601
 6. 606
 7. 6263
 8. 707

II NS HIBRIDI

 1. 3022
 2. 3023
 3. 4000
 4. 4006
 5. 5051
 6. 6000
 7. 6030

III AS HIBRIDI

 1. 201
 2. 507
 3. 4200
 4. 72
 5. 702

IV KWS HIBRIDI

 1. SMARAGD
 2. TOSKANO
 3. DONŽUAN
 4. MIKADO
 5. FELICIJANO

V VS HIBRIDI

 1. ALIBI
 2. 418B
 3. PAJDAŠ
 4. KLIPAN
 5. 525

Ukupno: I + II + III + IV +V = 30 hibrida

Ogled je zasnovan na parceli br 1400 KO Visibaba, potez  Radulovina.

Izvor: PSSS Užice

Dana 06.10.2022. sa početkom od 12 sati , savetodavci PSSS Niš, održali su Dane polja kukuruza u selu Krušje, opština Aleksinac. Danu polja prisustvovali su proizvođači i promoteri semenskih kuća, gde je prikazano 26 hibrida kukuruza različitih semenskih kuća, kao i agrotehnika koja je sprovedena u ogledu. Proizvođači su razmenili iskustva iz ove proizvodne godine u postojećim agroekološkim uslovima proizvodnje sa različitih reona i aspekata različitih nivoa primenjene agrotehnike u proizvodnji. 

Izvor: PSSS Niš

Poštovani poljoprivredni proizvođači, poštovane kolege, Poljoprivredna savetodavna  i stručna služba “Užice” doo, organizuje Dane polja kukuruza u četvrtak  13.10.2022..godine u 11 časova,na ekonomiji Poljoprivredne škole “Ljubo Mićić” u Požegi. 

Program događaja je u prilogu: program

Dobrodošli!

Izvor: PSSS Užice

Dana 06.10.2022. u selu Krušje, opština Aleksinac, savetodavci PSSS Niš u saradnji sa promoterima semenskih kuća i proizvođačem Ilić Đorđević Nenadom na čijoj je parceli posejan makroorgled sa hibridima kukuruza, organizuju dan polja kukuruza u selu Krušje sa početkom od 12 sati. Parcela se nalazi u neposrednoj blizini Donjo Adrovačke “Ruske Crkve”. Na prezentaciji će biti prezentovano 26 hibrida pet semenskih kuća, kao i sortna agrotehnika i agroekolioški uslovi proizvodnje u mestu izvođanja ogleda kao i čitavom Nišavskom okrugu. Želimo dobrodošlicu svim posetiocima manifestacije: pozivnica

Unapred zahvalni PSSS Niš i Saša Stanković 

Dana 23.09.2022 godine na oglednoj parceli poljoprivrednog proizvođača Vukićević Aleksandra, u selu Samaila, Kraljevo, sa početkom u 11sati, PSSS Kraljevo  je održalo tradicionalnu manifestaciju Dani Polja kukukuruza. Manifestacija se organizuje u cilju predstavljanja hibrida  kompanija Institut za kukuruz ZP, Institut za ratarstvo NS i  AS hibridi. Ukupno je predstavljen potencijal za prinos 21 hibrida i primenjena zaštita useva prema programu Agromarket DOO i Galenika fitofarmacija AD.

Izvor: PSSS Kraljevo

Dana 24.09.2022.  godine, sa početkom u 10,00 časova  PSSS  Kraljevo je organizovala DAN POLJA KROMPIRA na imanju poljoprivrednog proizvođača Ranđić Milomira  iz sela Bapsko Polje. Manifestacija se organizuje u cilju predstavljanja proizvodnog  potencijala različitih sorti  krompira (14)tri kompanije(AGRICO; HZPC; NORICA), radi odabira sortimenta za narednu proizvodnu godinu.

Izvor: PSSS Kraljevo 

Dana 22.09.2022 godine na oglednoj parceli poljoprivrednog proizvođača Savić Violete u selu Donje Crnatovo, sa početkom u 10:30, PSS Prokuplje održalo je tradicionalnu manifestaciju Dani Polja kukukuruza.

Na oglednoj parceli zasejani su hibridi 3 semenske kuća i to:

PIONEER: P 9000, P 0865

BC: BC 418b, BC Riđan, BC Pajdaš

AS:  AS 72, AS 702, AS 54, AS 201, AS 507

Danima polja prisustvovao je veliki broj poljoprivrednih proizvođača kao i  predstavnici semenskih i medijskih kuća. Prisutni su upoznati sa agrotehnikom kao i karakteristikama hibrida i tako dobili neophodne informacije kako bi za svoje potrebe odabrali hibride kiji im najviše odgovaraju.

Koordinator: Radovan Bjelica

Saradnici na ogledu: Marinko Jovičić i Ivana Obradović

Dana 22.09.2022.godine sa početkom od 11 časova Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kosovska Mitrovica d.o.o. Kosovska Mitrovica iz Kosovske Mitrovice održala je Dan polja SOJE na gazdinstvu Ćuković Svetomira u mestu Dobrava, opština Leposavić. Prisutnim poljoprivrednim proizvođačima je prezentovana primenjena agrotehnika gajenja soje, vremenski uslovi koji su pratili proizvodnju u toku godine kao i karakteristike sorata koje su u ogledu. Ovu manifestaciju su propratili ovdašnji mediji.

Koordinator: Milosavljević Zoran

Izvor: PSSS Kosovska Mitrovica

Dana 29.09.2022. u selu Krušje, opština Aleksinac, savetodavci PSSS Niš u saradnji sa promoterima semenskih kuća i proizvođačem Ilić Đorđević Nenadom na čijoj je parceli posejan makroorgled sa hibridima kukuruza, organizuju dan polja kukuruza u selu Krušje sa početkom od 11 i 30 sati. Parcela se nalazi u neposrednoj blizini Donjo Adrovačke “Ruske Crkve”. Na prezentaciji će biti prezentovano 26 hibrida pet semenskih kuća, kao i sortna agrotehnika i agroekolioški uslovi proizvodnje u mestu izvođanja ogleda kao i čitavom Nišavskom okrugu. Želimo dobrodošlicu svim posetiocima manifestacije: pozivnica

Izvor: PSSS Niš