POZIV ZA PRIJAVU NA EDUKACIJE FIZIČKIH LICA, APRIL 2023. GODINE ZA MODULE 1 do 4

Од  05.априла 2023. године физичка лица могу се пријавити за едукације од 1 до 4.

Позив за пријаву на едукације за физичка лица, за модуле од 1 до 4, 05. април 2023. године

Модул Трајање модула

(број бодова)

 

Број пријављених*

(ажурирано 03.05.2023.)

Бизнис план Дводневна обука

(4 бода)

             38
Интерперсонална комуникација између саветодавца и пољопривредних произвођача – пријављују се стручњаци из свих области пољопривредне производње Једнодневна обука

(2 бода)

             37
Презентационе и комуникационе вештине у раду са произвођачима – пријављују се стручњаци из свих области пољопривредне производње Једнодневна обука

(2 бода)

             36
Управљање временом – пријављују се стручњаци из свих области пољопривредне производње Једнодневна обука

(2 бода)

               25
 

ЛИНК ЗА ПРИЈАВУ :         https://www.psss.rs/prijava-za-edukacije/

*Динамика реализације едукација за модуле од 1 до 4 биће условљена динамиком пријаве, односно термини едукација биће дефинисани по пријави довољног броја учесника за формирање групе. Минималан број је 30 учесника. Број пријављених учесника по модулима ажурираће се на недељном нивоу.

Инструкције у вези спровођења процедура тестирања (завршни тест)  и анкетирања, учесницима ће бити упућене на дан одржавања едукације, на имејл адресе и у Вибер групи.

За додатне информације можете се обратити др Наташи Толимир (064 8435 305) или Стефани Утвић (064 843 5332), 011 2751 622.

Извор: ИПН

 

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2023. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa је едукацијa за Модул 9: Иновације у производњи јагодастог воћа.

Едукација је одржана 9. марта 2023. године, у хотелу Левач (Рековац), у оквиру Другог саветовања агробизнис сектора јагодастог воћа, који су организовали Институт за примену науке у пољопривреди, Институт „Биосенс“ из Новог Сада, „Зелени BERRY TEAM“, Институт за воћарство из Чачка, Пољопривредни факултет у Новом Саду, Хемијски факултет у Београду, Агрономски факултет из Чачка, Институт за економику пољопривреде из Београда и Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика из Рековца.

Учесници су били саветодавци из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове из области воћарства и виноградарства, заштите биља и пољопривредни произвођачи. Присуствовало је преко 250 учесника.
Едукацију је отворио господин Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, који је указао на велики потенцијал и значај сектора јагодастог воћа у пољопривредној производњи Републике Србије и истакао значај одржавања скупа у циљу трансфера знања. У уводном делу учесницима су се обратили др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди; председник Општине Рековац, Александар Ђорђевић и господин Љубиша Стевановић, директор Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика у Рековцу, који су пожелели добродошлицу учесницима и истакли значај едукације, са освртом на потенцијале Левача и околине у погледу производње јагодастог воћа.

Циљ едукације био је унапређење саветодавног рада ПССС за пружање адекватних информација произвођачима заинтересованим за иновације у технологији гајења и чувања, као и развој неопходних капацитета за агробизнис сектор јагодастог воћа како би се прилагодили тенденцијама и променама на светском тржишту.

Садржај едукације односио се на упознавање са кључним тачкама у области иновативне in vitro технике производње, чувања и сортимента јагодастог воћа, области квалитета и здравствене исправности плода, области „паметне“ пољопривреде и агроекономије. Очекује се да ће едукација допринети повећању нивоа знања саветодаваца за подизање савремених интензивних засада јагоде, малине, купине и боровнице што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту повећања конкурентности производње јагодастог воћа Републике Србије.

Предавачи на едукацији су били: др Марко Оскар, Институт „Биосенс“, Нови Сад; проф. др Душанка Милојковић – Опсеница,  Хемијски факултет Универзитета у  Београду; ма Невена Момировић, компанијa „Зелени хит“; проф. др Небојша Момировић, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду; проф. др Ненад Магазин, Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду; дипл.инж. Момир Алвировић, компанија „Агродрон“; дипл. инж. Јулка Тоскић, компанија Agrobrend; др Дарко Јевремовић, Институт за воћарство, Чачак; др Бобан Анђелковић, Хемијски факултет Универзитета у Београду; проф. др Иван Глишић, Агрономски факултет Чачак, Универзитет у Крагујевцу; Tadeusz Kusibab, компанија In vitro Kusibab; проф. др Јонел Субић, Институт за економику пољопривреде, Београд; др Стеван Чанак, Институт за примену науке у пољопривреди.

 

 

Prezentacije: OVDE

У марту 2023. године реализоваће се едукација за модул Иновације у производњи јагодастог воћа, за коју се заинтересована физичка лица, у поступку стицања лиценце за саветодавне послове могу пријавити путем портала ПССС: www.psss.rs. Пријаву је потребно урадити на наведеном порталу, у одељку Едукације саветодаваца, део Пријава за едукације (физичка лица). Веома је важно да приликом пријаве оставите валидне контакт податке (имејл адресу и број телефона на ком користите Вибер).

Пријављени учесници добиће Агенду и детаљније информације у вези спровођења процедура тестирања и анкетирања (на имејл адресу дату приликом пријаве),.

Основне информације о модулу:

Модул Трајање модула

(број бодова)

Датум Метод/ начин одржавања обуке Место одржавања Циљна група

(специјалност)

Рок за пријаву*
Иновације у производњи

јагодастог воћа

Један дан

(2 бода)

9.3.2023. Теоријска обука/уживо Рековац Хотел Левач Воћарство и заштита биља 3.3.2023.

*Молимо колеге да пријаву за похађање едукација обављају само у случају када су у потпуности сигурни да ће исту и похађати, с обзиром да је свима у систему едукација за физичка лица, односно учесницима и организаторима у интересу да имају реално стање броја пријављених.

Напомињемо да ће се едукација реализовати у оквиру скупа „Друго саветовање агробизнис сектора јагодастог воћа“.

За пријаву физичких лица, можете се обратити др Наташи Толимир (064/8435-305) и Стефани Утвић (011/2751-622).

 

Обавештавамо вас да ће се 9. марта 2023. године у Свечаној сали хотела „Левач“ у Рековцу, одржати „Друго саветовање агробизнис сектора јагодастог воћа“ које организују Институт за примену науке у пољопривреди из Београда, БиоСенс, истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема из Новог Сада, Конзорцијум Зелени „BERRY“ тим, Институт за воћарство из Чачка, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду, Хемијски факултет, Универзитет у Београду, Агрономски факултет у Чачку, Универзитет у Крагујевцу, Институт за економику пољопривреде из Београда и Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика Рековац.

Основни циљ саветовања је, осим упознавања произвођача, хладњачара, прометника и стручњака из области воћарства са иновацијама у технологији гајења и чувања јагодастог воћа, јесте и развој неопходних капацитета за агробизнис сектор јагодастог воћа како би се прилагодили тенденцијама и променама на светском тржишту. Такође, један од циљева односи се и на потребу за дуалним образовањем, у чему средња Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика из Рековца и огледно добро са модерним експерименталним засадима, које ће бити формирано у будућем периоду, имају велику важност за све регионе у непосредном окружењу. Учесницима саветовања ће осим значаја примене савремених технологија у производњи јагодастог воћа, бити  представљена и економска анализа ове производње.

Предавачи су еминентни стручњаци из земље и иностранства из области производње и чувања јагодастог воћа, „паметне“ пољопривреде и агроекономије.

Поред предавања, на штандовима организатора и спонзора имаћете прилику да се упознате са њиховим научним радом, садним материјалом и технолошком опремом  и најновијим достигнућима у области производње  и промета јагодастог воћа.

Саветовање ће омогућити учесницима да остваре и личне контакте са потенцијалним партнерима у будућим пословним активностима.

За све учеснике на саветовању, уз помоћ наших спонзора, бесплатно је обезбеђено озвежење у току радног дела саветовања као и ручак који ће бити послужен у ресторану Дома ученика средње Пољопривредно-ветеринарске школе у Рековцу.

Линк за пријаву учешћа:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMo2tzPhxK8JPsFSFmaDLa0Bp1-ltFiJ-l9NV9KHOhJtthjA/viewform?usp=sf_link

За све додатне информације о саветовању и начину пријаве учесника можете да се обратите Младену Петровићу из Института за примену науке у пољопривреди, на телефон 064/8435-335 или имејлом на адресу mpetrovic@ipn.co.rs.

Уз уверење да ћете учешћем на саветовању проширити своја знања и тиме допринети још успешнијој производњи, срдачно вас поздрављамо.