Održana edukacija savetodavaca PSSS na temu “Inovacije u proizvodnji jagodastog voća”

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2023. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa је едукацијa за Модул 9: Иновације у производњи јагодастог воћа.

Едукација је одржана 9. марта 2023. године, у хотелу Левач (Рековац), у оквиру Другог саветовања агробизнис сектора јагодастог воћа, који су организовали Институт за примену науке у пољопривреди, Институт „Биосенс“ из Новог Сада, „Зелени BERRY TEAM“, Институт за воћарство из Чачка, Пољопривредни факултет у Новом Саду, Хемијски факултет у Београду, Агрономски факултет из Чачка, Институт за економику пољопривреде из Београда и Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика из Рековца.

Учесници су били саветодавци из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове из области воћарства и виноградарства, заштите биља и пољопривредни произвођачи. Присуствовало је преко 250 учесника.
Едукацију је отворио господин Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, који је указао на велики потенцијал и значај сектора јагодастог воћа у пољопривредној производњи Републике Србије и истакао значај одржавања скупа у циљу трансфера знања. У уводном делу учесницима су се обратили др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди; председник Општине Рековац, Александар Ђорђевић и господин Љубиша Стевановић, директор Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика у Рековцу, који су пожелели добродошлицу учесницима и истакли значај едукације, са освртом на потенцијале Левача и околине у погледу производње јагодастог воћа.

Циљ едукације био је унапређење саветодавног рада ПССС за пружање адекватних информација произвођачима заинтересованим за иновације у технологији гајења и чувања, као и развој неопходних капацитета за агробизнис сектор јагодастог воћа како би се прилагодили тенденцијама и променама на светском тржишту.

Садржај едукације односио се на упознавање са кључним тачкама у области иновативне in vitro технике производње, чувања и сортимента јагодастог воћа, области квалитета и здравствене исправности плода, области „паметне“ пољопривреде и агроекономије. Очекује се да ће едукација допринети повећању нивоа знања саветодаваца за подизање савремених интензивних засада јагоде, малине, купине и боровнице што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту повећања конкурентности производње јагодастог воћа Републике Србије.

Предавачи на едукацији су били: др Марко Оскар, Институт „Биосенс“, Нови Сад; проф. др Душанка Милојковић – Опсеница,  Хемијски факултет Универзитета у  Београду; ма Невена Момировић, компанијa „Зелени хит“; проф. др Небојша Момировић, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду; проф. др Ненад Магазин, Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду; дипл.инж. Момир Алвировић, компанија „Агродрон“; дипл. инж. Јулка Тоскић, компанија Agrobrend; др Дарко Јевремовић, Институт за воћарство, Чачак; др Бобан Анђелковић, Хемијски факултет Универзитета у Београду; проф. др Иван Глишић, Агрономски факултет Чачак, Универзитет у Крагујевцу; Tadeusz Kusibab, компанија In vitro Kusibab; проф. др Јонел Субић, Институт за економику пољопривреде, Београд; др Стеван Чанак, Институт за примену науке у пољопривреди.

 

 

Prezentacije: OVDE