Održana edukacija savetodavaca PSSS na temu “Inovacije u proizvodnji jagodastog voća”

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2023. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), održana je edukacija za Modul 9: Inovacije u proizvodnji jagodastog voća.

Edukacija je održana 9. marta 2023. godine, u hotelu Levač (Rekovac), u okviru Drugog savetovanja agrobiznis sektora jagodastog voća, koji su organizovali Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Institut „Biosens“ iz Novog Sada, „Zeleni BERRY TEAM“, Institut za voćarstvo iz Čačka, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Hemijski fakultet u Beogradu, Agronomski fakultet iz Čačka, Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda i Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika iz Rekovca.

Učesnici su bili savetodavci iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije (PSSS), zaduženi za poslove iz oblasti voćarstva i vinogradarstva, zaštite bilja i poljoprivredni proizvođači. Prisustvovalo je preko 250 učesnika.
Edukaciju je otvorio gospodin Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koji je ukazao na veliki potencijal i značaj sektora jagodastog voća u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Srbije i istakao značaj održavanja skupa u cilju transfera znanja. U uvodnom delu učesnicima su se obratili dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi; predsednik Opštine Rekovac, Aleksandar Đorđević i gospodin Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika u Rekovcu, koji su poželeli dobrodošlicu učesnicima i istakli značaj edukacije, sa osvrtom na potencijale Levača i okoline u pogledu proizvodnje jagodastog voća.

Cilj edukacije bio je unapređenje savetodavnog rada PSSS za pružanje adekvatnih informacija proizvođačima zainteresovanim za inovacije u tehnologiji gajenja i čuvanja, kao i razvoj neophodnih kapaciteta za agrobiznis sektor jagodastog voća kako bi se prilagodili tendencijama i promenama na svetskom tržištu.

Sadržaj edukacije odnosio se na upoznavanje sa ključnim tačkama u oblasti inovativne in vitro tehnike proizvodnje, čuvanja i sortimenta jagodastog voća, oblasti kvaliteta i zdravstvene ispravnosti ploda, oblasti „pametne“ poljoprivrede i agroekonomije. Očekuje se da će edukacija doprineti povećanju nivoa znanja savetodavaca za podizanje savremenih intenzivnih zasada jagode, maline, kupine i borovnice što će biti od značaja za poljoprivredu u segmentu povećanja konkurentnosti proizvodnje jagodastog voća Republike Srbije.

Predavači na edukaciji su bili: dr Marko Oskar, Institut „Biosens“, Novi Sad; prof. dr Dušanka Milojković – Opsenica,  Hemijski fakultet Univerziteta u  Beogradu; ma Nevena Momirović, kompanija „Zeleni hit“; prof. dr Nebojša Momirović, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu; prof. dr Nenad Magazin, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu; dipl.inž. Momir Alvirović, kompanija „Agrodron“; dipl. inž. Julka Toskić, kompanija Agrobrend; dr Darko Jevremović, Institut za voćarstvo, Čačak; dr Boban Anđelković, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu; prof. dr Ivan Glišić, Agronomski fakultet Čačak, Univerzitet u Kragujevcu; Tadeusz Kusibab, kompanija In vitro Kusibab; prof. dr Jonel Subić, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd; dr Stevan Čanak, Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

 

 

Prezentacije: OVDE