Edukacije Savetodavaca

Obaveštavamo vas da će se 9. marta 2023. godine u Svečanoj sali hotela „Levač“ u Rekovcu, održati „Drugo savetovanje agrobiznis sektora jagodastog voća“ koje organizuju Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda, BioSens, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema iz Novog Sada, Konzorcijum Zeleni „BERRY“ tim, Institut za voćarstvo iz Čačka, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Agronomski fakultet u Čačku, Univerzitet u Kragujevcu, Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda i Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Rekovac.

Osnovni cilj savetovanja je, osim upoznavanja proizvođača, hladnjačara, prometnika i stručnjaka iz oblasti voćarstva sa inovacijama u tehnologiji gajenja i čuvanja jagodastog voća, jeste i razvoj neophodnih kapaciteta za agrobiznis sektor jagodastog voća kako bi se prilagodili tendencijama i promenama na svetskom tržištu. Takođe, jedan od ciljeva odnosi se i na potrebu za dualnim obrazovanjem, u čemu srednja Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika iz Rekovca i ogledno dobro sa modernim eksperimentalnim zasadima, koje će biti formirano u budućem periodu, imaju veliku važnost za sve regione u neposrednom okruženju. Učesnicima savetovanja će osim značaja primene savremenih tehnologija u proizvodnji jagodastog voća, biti  predstavljena i ekonomska analiza ove proizvodnje.

Predavači su eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva iz oblasti proizvodnje i čuvanja jagodastog voća, „pametne“ poljoprivrede i agroekonomije.

Pored predavanja, na štandovima organizatora i sponzora imaćete priliku da se upoznate sa njihovim naučnim radom, sadnim materijalom i tehnološkom opremom  i najnovijim dostignućima u oblasti proizvodnje  i prometa jagodastog voća.

Savetovanje će omogućiti učesnicima da ostvare i lične kontakte sa potencijalnim partnerima u budućim poslovnim aktivnostima.

Za sve učesnike na savetovanju, uz pomoć naših sponzora, besplatno je obezbeđeno ozveženje u toku radnog dela savetovanja kao i ručak koji će biti poslužen u restoranu Doma učenika srednje Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu.

Link za prijavu učešća:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMo2tzPhxK8JPsFSFmaDLa0Bp1-ltFiJ-l9NV9KHOhJtthjA/viewform?usp=sf_link

Za sve dodatne informacije o savetovanju i načinu prijave učesnika možete da se obratite Mladenu Petroviću iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, na telefon 064/8435-335 ili imejlom na adresu mpetrovic@ipn.co.rs.

Uz uverenje da ćete učešćem na savetovanju proširiti svoja znanja i time doprineti još uspešnijoj proizvodnji, srdačno vas pozdravljamo.

U organizuji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi Beograd, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine i Centrom za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i proizvođača Novi Sad, održan je 14. Seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije od 13-15. decembra 2022. godine. Povodom jubileja, 100 godina od razvoja poljoprivrednog savetodavstva u Srbiji, prvog dana Seminara održana je svečana Akademija u hotelu „Zepter“, a nastavak Seminara u hotelu „Fontana“ Vrnjačka Banja.

Svečanu Akademiju otvorila je gospođa Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Tokom trajanja skupa, dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i gospodin Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke poljoprivrede, uručili su najzaslužnijim predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija i pojedincima povelje u znak priznanja za izuzetan doprinos razvoju savetodavstva i poljoprivrede Republike Srbije. Povelje su uručene predstavnicima Srpske akademije nauka i umetnosti, Ambasadama Kraljevine Holandije, Republike Kanade i SAD, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sektoru za ruralni razvoj, Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, Poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama Republike Srbije, Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, Privrednoj komori Srbije, Mreži savetodavnih službi jugoistočne Evrope (SEASN), Evropskog foruma poljoprivrednih savetodavaca (EUFRAS), fakultetima i institutima iz oblasti poljoprivrede, srednjim poljoprivrednim školama, predstavnicima opština i udruženja poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednim proizvođačima, kao i najzaslužnijim pojedincima za razvoj poljoprivrednog savetodavstva.

Svečanoj Akademiji, pored dobitnika povelja prisustvovali su i drugi brojni gosti ukupno oko 500 učesnika, a nastavak Seminara pratilo je oko 350 učesnika.

Posebna pažnja tokom Seminara, bila je posvećena aktivnostima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Sektora za ruralni razvoj kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, u funkciji razvoja poljoprivrede, date su smernice za aktivnosti u 2023. godini i predstavljeno je uvođenje e-agrara i uloga Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi. Održan je i sastanak direktora PSSS i sastanak SEASN. Od strane domaćih i stranih predavača, predstavljene su aktuelne teme i iskustva iz oblasti savetodavstva i poljoprivredne struke, naše zemlje, Evrope i sveta. Učesnicima su se na ovu temu između ostalih obratili: Koen van Ginneken, ataše za poljoprivredu, Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, Igor Hrovatič, iz Slovenije, predsednik SEASN. U čast jubileja, Prof. dr Miladin Ševarlić, predstavio je monografiju „Razvoj poljoprivredne savetodavne službe u Srbiji (1922-2022)“. Prof. dr Vladimir Crnojević, iz Instituta BIOSENS predstavio je temu „Digitalizacija poljoprivrede Srbije – put u budućnost“. Jelte Zijlma predstavio je Dacom Farm intelligence. Boris Berisavljević predstavio je temu „Uticaj globalnih promena u poljoprivredi na savetodavstvo u Republici Srbiji“

Delokrug rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije i temu „Savetodavstvo – juče, danas, sutra“ predstavljen je od strane predstavnika Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, dr Dragana Rahovića rukovodioca za savetodavstvo, dr Nataše Tolimir rukovodioca za edukacije i Bogdana Vujovića rukovodioca IT sektora. Primeri dobre prakse u savetodavnom radu na temu „Ovim se ponosimo“ – predstavljen je od strane savetodavaca iz PSSS.

Materijali sa Seminara PSSS:

14.12.2022.

Video materijal – PSSS Valjevo: link

Video materijal – PSSS Sremska Mitrovica: link

Prezentacije predavača: link

15.12.2022

Prezentacije predavača – prvi deo: link

Prezentacije predavača – drugi deo: link

 

 

 

 

 

Obeležavanje jubileja oplemenila je i postavka izložbe, tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: IPN

U vezi sa Dopisom 967, od 25.11.2022. godine, o održavanju edukacija savetodavaca u decembru 2022. godine, obaveštavamo vas da će se dvodnevna edukacija za Modul 18: “Timski rad” planirana za 21. i 23. decembar realizovati 23. i 26. decembra 2022. godine u IPN-u. Agendu za edukaciju dostavićemo blagovremeno.

Ovom prilikom obaveštavamo vas da će se u okviru edukacija za fizička lica, 27. decembra 2022. godine realizovati Modul: “Upravljanje vremenom”, koji pripada oblasti Metodologija savetodavnog rada.

Navedeni Modul organizujemo uvažavajući zahtev većeg broja PSSS, koje molimo da što pre prijave zainteresovane, kako bismo bili u mogućnosti da formiramo grupu.

Detaljnije informacije o realizaciji Modula: ”Upravljanje vremenom” biće date na Portalu PSSS od sutra, 20. decembra 2022. godine, u okviru dela Edukacije za fizička lica.

Napominjemo da će edukacija biti održana samo ukoliko se prijavi dovoljan broj učesnika za formiranje grupe.

Prijava svih zainteresovanih učesnika vrši se na e-mail: bpetrovic@ipn.bg.ac.rs do četvrtka 22. decembra 2022. godine, do 12 časova.

Izvor: IPN

Svečanu Akademiju i Seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije u 2022. godini organizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Institut za primenu nauke u poljoprivredi Beograd, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine i Centrom za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i proizvođača Novi Sad. Svečana Akademija biće održana 13. decembra 2022. u hotelu „Zepter“ Vrnjačka Banja, a Seminar 14 i 15. decembra 2022. u hotelu „Fontana“ Vrnjačka Banja.

Moto ovogodišnjeg seminara na kome će biti obeležen jubilej 100 godina razvoja poljoprivrednog savetodavstva je „Prvih sto godina“.

U fokusu skupa biće teme iz oblasti savetodavnog rada, iskustva, preporuke, primeri dobre prakse, efikasnijeg i preciznijeg korišćenja resursa. Na skupu će biti predstavljene i druge aktuelne teme od značaja za unapređenje savetodavnog rada i poljoprivrede Srbije. Učešće u radu uzeće i predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti-SANU Odbor za selo, Ambasada Kraljevine Holandije i Ambasada Republike Kanade u Beogradu, Mreže savetodavnih službi Jugoistočne Evrope (SEASN), Evropski forum poljoprivrednih savetodavaca (EUFRAS) i drugih značajnih institucija.

Pozivamo vas da Akademiju pratiti i preko linka koji će biti postavljen na portalu Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije www.psss.rs, na dan održavanja skupa. Pozivnicu možete preuzeti ovde.

Obeležavanje jubileja oplemeniće i izložba, tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: IPN

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2022. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), uz podršku nemačke Razvojne banke KfW i kompanije BFC (Business & Finance Consulting), održan je četvrti dan edukacije za Modul 5: Unapređenje proizvodnje mlečnih proizvoda na poljoprivrednim gazdinstvima sa proizvodnjom 150 – 1000 l/dan.

Edukacija je održana 25. oktobra 2022. godine, u Rekovcu, kroz teorijska predavanja u okviru Savetovanja „Stanje i perspektive u proizvodnji mleka u Republici Srbiji“, u organizaciji Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i srednje Poljoprivredno – veterinarske škole iz Rekovca.

Učesnici edukacije bili su savetodavci iz 22 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije, zaduženi za poslove stočarstva  i prehrambene tehnologije, kao i veliki broj poljoprivrednih proizvođača.

U ime domaćina, skup je pozdravio direktor Poljoprivredno – veterinarske škole, Ljubiša Stevanović. Savetovanje i edukaciju je otvorio dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi. Predavač na edukaciji bio je prof. dr Predrag Puđa sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Imajući u vidu da je u Rekovcu održan poslednji dan u nizu edukacija za Modul 5, koje su realizovane kao teorijska predavanja i obuke na terenu u drugom i trećem kvartalu 2022. godine, edukacija je imala za cilj rezimiranje sadržaja edukativnog modula i sagledavanje stanja i perspektiva razvoja prerade mleka na gazdinstvu, u okviru pogona male mlekare. Posebna pažnja posvećena je analizi uslova koji treba da budu ispunjeni da bi proizvođači mleka bili motivisani da zasnuju preradu mleka u okviru gazdinstva. Rezimirani su glavni faktori za uspešnu preradu mleka na gazdinstvu, odnosno načini obezbeđenja kvalitetne sirovine, dobra organizacija rada u malom pogonu za preradu mleka, dobra higijenska praksa u proizvodnji, unapređenje tehnoloških postupaka, izbor odgovarajućeg asortimana i obezbeđenje plasmana proizvoda. Naglašeno je da zanatska proizvodnja različitih vrsta sireva na poljoprivrednim gazdinstvima ima dobre mogućnosti za razvoj, imajući u vidu sve veću potražnju za hranom posebnog kvaliteta, specifičnih senzornih svojstava i sa određenog geografskog područja.

 

Materijal sa edukacije dostupan je na sledećem linku: link

Izvor: IPN 

U novembru 2022. godine, edukacije za fizička lica biće realizovane uživo, uz primenu preventivnih mera za sprečavanje virusa korona. Učesnici treba da imaju mogućnost korišćenja Viber-a, preko kojeg će biti omogućena komunikacija unutar grupa učesnika.

TABELA SA DETALJIMA POZIVA I OBAVEŠTENJE O ODRŽAVANJU EDUKACIJA ZA MODULE OD 1 DO 11. DOSTUPNI SU NA SLEDEĆEM LINKU: LINK

ZA POHAĐANJE MODULA UČESNICI SE PRIJAVLJUJU SAMO JEDNOM, BEZ OBZIRA NA BROJ DANA, ODNOSNO TRAJANJE EDUKACIJA (na primer, ako ste pohađali prva dva dana trodnevnog Modula „Organska ratarsko-povrtarska proizvodnja“  ne prijavljujete se ponovo).

Poziv za prijavu na edukacije za fizička lica, za module od 1 do 11, u  novembru 2022. godine dostupan je:

Napomena: U slučaju višednevnih edukacija uslov za dobijanje potvrde o pohađanoj edukaciji je, pored položenog testa, obavezno učešće na svim danima edukacije.

  • ZA MODULE IZ GRUPE METODOLOGIJA SAVETODAVNOG RADA – 12 do 15

Od 1. marta 2022. godine fizička lica mogu se prijaviti za edukacije od 12 do 15. Dinamika realizacije edukacija za module od 12 do 15 biće uslovljena dinamikom prijave, odnosno termini edukacija biće definisani po prijavi dovoljnog broja učesnika za formiranje grupe. Minimalan broj je 30 učesnika. Broj prijavljenih učesnika po modulima ažuriraće se na mesečnom nivou, u poslednjoj nedelji tekućeg meseca.

Učesnici koji su se jednom prijavili za module od 12 do 15, ne treba da se prijavljuju ponovo svakog meseca.

Edukacije, mogu biti realizovane uživo ili kroz učenje na daljinu, odnosno onlajn, a o načinu održavanja obuke polaznici će biti informisani blagovremeno.

Poziv za prijavu na edukacije za fizička lica, za module od 12 do 15, novembar 2022. godine: link

Instrukcije u vezi sa praćenjem edukacija i sprovođenjem procedura testiranja (završni test) i anketiranja, učesnicima će biti upućene na dan održavanja edukacije, na mejl adrese i u Viber grupi.

Za dodatne informacije možete se obratiti dr Nataši Tolimir (064 8435 305) ili dr Marijani Maslovarić (064 843 5331), 011 2751 622.

Izvor: IPN

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije (MPŠV) i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), uz donaciju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), održane su obuke na temu „Koristi od uvođenja navodnjavanja i odvodnjavanja na teritoriji Republike Srbije“.

Dana 26 i 27 septembra 2022. godine u IPN-u održane su obuka za savetodavce iz oblasti ratarstva, povrtarstva, voćarstva, vinogradarstva, melioracija, organske proizvodnje i zaštite bilja predstavnike 22 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije. Obuku je otvorila i moderirala dr Divna Simić, u uvodnom delu učesnicima obuke obratili su se direktor Instituta dr Rade Jovanović i rukovodioca za saradnju sa FAO na ovim edukacijama prof. dr Snežana Janković, pomoćnik direktora za nauku IPN-a. Obuci su prisustvovali predstavnici FAO.

Dana 28 septembra 2022. godine u Privrednoj komori Srbije, održane su obuka za predstavnike privatnog sektora, poljoprivredne proizvođače, predstavnike instituta i fakulteta i druge subjekte uključene u navodnjavanje i odvodnjavanje.

Dana 29 septembra 2022. godine u Poljoprivrednoj stanici Novi Sad, održane su obuka za savetodavce specijalnosti za ratarstvo, povrtarstvo i zaštitu bilja predstavnike 12 Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Vojvodine.

Obuke je otvorila i moderirala dr Divna Simić, u uvodnom delu učesnicima obuke obratili su se direktor Instituta dr Rade Jovanović, rukovodilac za saradnju sa FAO na ovim edukacijama prof. dr Snežana Janković, pomoćnik direktora za nauku IPN-a, predstavnik FAO Miloš Milovanović, specijalista za podršku investicijama u agrobiznisu, kordinator za poljoprivredu PKS-Privredne komore Beograda Miodrag Veseli, direktor Poljoprivredne Stanice Novi Sad Vladimir Mihić.

FAO je zajedno sa Evropsakom bankom za obnovu i razvoj 2018 godine pokrenuo inicijativu da Srbiji daju podršku za izradu Programa i Akcionog plana navodnjavanja i odvodnjavanja za period 2023-2032. godina kao i Investicionog plana što je podržala Vlada Republike Srbije. Program i akcioni plan su predstavljeni u julu 2022. godine. Nakon toga MPŠV, FAO i IPN smatrali su korisnim da se urade obuke na ove teme kako bi se unapredila znanja i veštine poljoprivrednih savetodavaca, poljoprivrednih proizvođača, predstavnika privatnog sektora i drugih zainteresovanih subjekata uključenih u navodnjavanje i odvodnjavanje. Shvatajući izuzetno značajnu uloga koju Savetodavne službe i savetodavci imaju u transferu znanja i uzimajući u obzir klimatske promene sa kojima se susrećemo i koje su sve prisutnije kao i rastuću potražnju poljoprivrednih korisnika vode, očekuje se da učesnici dobijena znanja na najefikasniji način primene u budućem radu i prenesu do krajnih korisnika.

Predavači:Predavanja vezana za navodnjavanje: prof. dr Ružica Stričević, prof. dr Rade Popović. Predavanja vezana za rodnu ravnopravnost: prof. dr Natalija Bogdanov, prof. dr Marija Babović.

Fotografije za obuke održane 26 i 27 septembra 2022. godine u Institutu za primenu nauke u poljoprivredi:

 

Fotografije za obuku održanu 28 septembra 2022. godine u Privrednoj komori Crbije:

 

Fotografije za obuku održanu 29 septembra 2022. godine u Poljoprivrednoj stanici Novi Sad:

 

Link objavljenih vesti Privredne komore Srbije: ovde 

Link objavljenih vesti Privredne komore Beograda: ovde

Prezentacije sa obuka u nastavku: preuzmi

 

Izvor: IPN 

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2022. godinu, a u cilju efikasnog funkcionisanja FADN sistema, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Institut za primenu nauke u poljoprivredi organizovali su obuku FADN sistem – Analiza bruto marži i plan poslovanja poljoprivrednog gazdinstva u FADN sistemu, za 114 savetodavaca iz 21 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije koji prikupljaju podatke u okviru FADN sistema. Jednodnevna obuka održana je onlajn 22 i 23. septembra 2022. godine.
Cilj edukacije bio je da se savetodavci savetodavci teorijski i praktično obuče za izradu plana poslovanja poljoprivrednog gazdinstva na bazi FADN podataka. Tokom obuke savetodavci su upoznati sa značajem i matematičkim specifičnostima procedure planiranja poslovanja poljoprivrednih gazdinstava. Kroz teorijska predavanja i praktične primere upoznati su sa analizom bruto marži glavnih linija poljoprivredne proizvodnje, izradom plana poslovanja i analizom osetljivosti i likvidnosti za odabrani plan poslovanja.

 

Materijal sa radionice dostupan je: ovde

Predavači na edukaciji bili su:

Mr Mirjana Bojčevski, Zorica Kukić Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prof. dr Rade Popović, Ekonomski fakultet, Subotica

Izvor: IPN

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2022. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi održan je treći dan radionice FADN 3: Analiza rezultata poslovanja poljoprivrednih gazdinstava.

Jednodnevna radionica održana je 21. septembra 2022. godine, u Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, kroz teorijski i praktičan rad (studija slučaja).

Učesnici radionice bili su 32 savetodavaca iz 21 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije, koji su od 2022. godine angažovani na prikupljanju podataka za FADN sistem.

Edukaciju je otvorila dr Slavica Čolić, Institut za primenu nauke u poljoprivredi, regionalni FADN koordinator i istakla da će nakon radionice savetodavci biti osposobljeni za tumačenje rezultata poslovanja poljoprivrednog gazdinstva i poređenje podataka sa sličnom grupom ili po godinama.

Cilj radionice bio je da se savetodavci upoznaju sa osnovnim pokazateljima povratne informacije, obračunima i greškama u prikupljanju podataka, poređenjem podataka sa grupom, poređenjem po godinama, kao i da se pripreme za posetu FADN gazdinstvu. Stečena znanja savetodavaca biće u cilju efikasnog funkcionisanja FADN sistema.

Materijal sa radionice dostupan je: ovde

Predavači na edukaciji bili su: mr Mirjana Bojčevski, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Rade Popović, Ekonomski fakultet, Subotica Robert Radišić, Institut za primenu nauke u poljoprivredi Izvor: IPN

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2022. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), održan je drugi dan edukacije za Modul 8. Organska voćarsko – vinogradarska proizvodnja. Edukacija je održana 20. septembra 2022. godine kroz učenje na daljinu, odnosno on lajn.

Učesnici edukacije bili su savetodavci iz 22 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije (PSSS), zaduženi za poslove voćarstva i vinogradarstva i zaštite bilja.

Edukaciju je otvorila dr Slavica Čolić koja je ukazala na potencijale Srbije za proizvodnju organskog voća, grožđa i vina i istakla neophodnost da se i ova proizvodnja konstantno prilagođava klimatskim promenama.

Cilj edukacije bio je da savetodavci steknu znanja koja se zasnivaju na proceni stanja i davanju saveta u skladu sa resursima i potrebama za organizovanje organske biljne proizvodnje proizvodnje na gazdinstvu, uz uvažavanje savremenog pristupa koji podrazumeva očuvanje prirodnih resursa i maksimalno korišćenje inputa poreklom sa gazdinstva. Sve to je usklađeno sa potrebom da se u proizvodnji obezbedi kvalitet, kvantitet, kontinuitet i konkurentnost organskih proizvoda.

 

Materijal sa edukacije dostupan je: ovde

Sadržaj drugog dana edukacije odnosio se na tehnologiju organske proizvodnje koštičavog voća i grožđa: sortiment, agrotehničke mere, ishranu i zaštitu, kao i na upoznavanje sa iskustvima iz proizvodne prakse.

Očekuje se da će edukacija doprineti podizanju nivoa znanja savetodavaca a kroz transfer znanja i poljoprivrednih proizvođača o tehnologiji organske proizvodnje voća i grožđa što će biti od značaja za poljoprivredu u segmentu podizanja standarda u organskoj voćarsko vinogradarskoj prozvodnji, uz očekivano povećanje broja proizvođača koji poseduju sertifikat.

Predavači na edukaciji bili su prof. dr Zorica Vasić Ranković i prof. dr Milica Fotirić, Poljoprivredni fakultet, Beograd i Branislav Anđelić, proizvođač organskog vina.

Izvor: IPN