Одржанe обуке на терену за саветодавце ПССС и пољопривредне произвођаче на тему: Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 – 1000 l/дан

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку немачке Развојне банке KfW и компаније BFC (Business & Finance Consulting), одржан је практични део едукација за Модул 5 – „Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 – 1000 l/дан“.

Практични део едукација организован је регионално, кроз четири обуке на терену, на територијама и уз подршку појединих Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије (ПССС). Учесници обука на терену били су саветодавци из 19 ПССС, задужени за послове сточарства и прехрамбене технологије, као и пољопривредни произвођачи заинтересовани за успостављање и унапређење прераде млека на својим газдинствима. Предавач на обукама на терену био је проф. др Предраг Пуђа, са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду.

Обуке су одржане у следећим терминима и на локацијама: 11. маја на територији ПССС Пирот, 25. маја на територији ПССС Краљево, 1. јуна на територији ПССС Лозница и 21. јуна 2022. године на територији ПССС Пожаревац.

Практичне обуке на терену организоване је као надоградња теоријском делу едукација, који је за саветодавце ПССС одржан у марту 2022. године. Циљ обука на терену био је да саветодавци и пољопривредни произвођачи сагледају практичне примере производње и прераде млека на газдинствима, односно објекте, опрему и прибор, технологију производње и начин обезбеђења квалитета и безбедности производа од млека. Посебна пажња посвећена је анализи могућности, законске регулативе, захтева и практичних корака које је потребно спровести за успостављање прераде у малој млекари на појединим газдинствима која су обиђена током обука. Очекује се да ће знања и искустава стечена на теренским обукама унапредити рад саветодаваца и омогућити им да заједно са произвођачима млека дођу до оптималних решења за успостављање и унапређење прераде млека на газдинствима.

 

Обука на терену на територији ПССС Пирот, одржана у Млекарској школи др Обрен Пејић и на пољопривредном газдинству које се бави прерадом млека (11. мај 2022. године)

 

Обука на терену на територији ПССС Краљево, одржана у на два пољопривредна газдинства, где су учесници обуке имали прилику да виде пример производње кајмака и полумасног сира, начина побољшања поступака производње и количине производа, као и могућности за успостављање прераде млека у малој млекари. (25. мај 2022. године) 

Обука на терену на територији ПССС Лозница, одржана у на два пољопривредна газдинства. На једном газдинству учесници обуке упознали са производњом полутврдог козјег сира и козје сурутке, док су на другом видели традиционални начин производње кајмака и полумасног сира. На оба газдинства указано је на могућности унапређења поступака производње и чувања производа (1. јун 2022. године)

Обука на терену на територији ПССС Пожаревац, одржана у млекари у којој је учесницима представљена производња качкаваља и у просторијама ПССС Пожаревац (21. јун 2022. године)

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку немачке Развојне банке KfW и компаније BFC (Business & Finance Consulting), одржан је практични део едукација за Модул 5 – „Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 – 1000 l/дан“.

Практични део едукација организован је регионално, кроз четири обуке на терену, на територијама и уз подршку појединих Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије (ПССС). Учесници обука на терену били су саветодавци из 19 ПССС, задужени за послове сточарства и прехрамбене технологије, као и пољопривредни произвођачи заинтересовани за успостављање и унапређење прераде млека на својим газдинствима. Предавач на обукама на терену био је проф. др Предраг Пуђа, са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду.

Обуке су одржане у следећим терминима и на локацијама: 11. маја на територији ПССС Пирот, 25. маја на територији ПССС Краљево, 1. јуна на територији ПССС Лозница и 21. јуна 2022. године на територији ПССС Пожаревац.

Практичне обуке на терену организоване је као надоградња теоријском делу едукација, који је за саветодавце ПССС одржан у марту 2022. године. Циљ обука на терену био је да саветодавци и пољопривредни произвођачи сагледају практичне примере производње и прераде млека на газдинствима, односно објекте, опрему и прибор, технологију производње и начин обезбеђења квалитета и безбедности производа од млека. Посебна пажња посвећена је анализи могућности, законске регулативе, захтева и практичних корака које је потребно спровести за успостављање прераде у малој млекари на појединим газдинствима која су обиђена током обука. Очекује се да ће знања и искустава стечена на теренским обукама унапредити рад саветодаваца и омогућити им да заједно са произвођачима млека дођу до оптималних решења за успостављање и унапређење прераде млека на газдинствима.

 

Обука на терену на територији ПССС Пирот, одржана у Млекарској школи др Обрен Пејић и на пољопривредном газдинству које се бави прерадом млека (11. мај 2022. године)

 

Обука на терену на територији ПССС Краљево, одржана у на два пољопривредна газдинства, где су учесници обуке имали прилику да виде пример производње кајмака и полумасног сира, начина побољшања поступака производње и количине производа, као и могућности за успостављање прераде млека у малој млекари. (25. мај 2022. године) 

Обука на терену на територији ПССС Лозница, одржана у на два пољопривредна газдинства. На једном газдинству учесници обуке упознали са производњом полутврдог козјег сира и козје сурутке, док су на другом видели традиционални начин производње кајмака и полумасног сира. На оба газдинства указано је на могућности унапређења поступака производње и чувања производа (1. јун 2022. године)

Обука на терену на територији ПССС Пожаревац, одржана у млекари у којој је учесницима представљена производња качкаваља и у просторијама ПССС Пожаревац (21. јун 2022. године)

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржан je други дан едукације за Модул:6: Органска сточарска производња.

Едукација је одржана 16. јуна 2022. године, као теоријска обука, у Институту за примену науке у пољопривреди и  емитована је директно на You Tube каналу.  

Учесници едукације били су саветодавци из 19 Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије (ПССС), задужени за послове сточарства.

Едукацију је отворила и модерирала др Наташа Толимир, руководилац едукација. У уводним обраћањима указано је на улогу саветодаваца у пружању подршке пољопривредним газдинствима у заснивању и развоју органске сточарске производње. Посебно је указано на значај органске производње на малим газдинствима, као веома битне за целокупан развој села и руралних подручја.

Циљ едукације био је унапређење постојећих знања саветодаваца из области органске сточарске производње, у функцији трансфера знања до пољопривредних произвођача, у складу са савременим трендовима у области органске производње и потребом остваривања веће климатске неутралности пољопривреде.

 

Садржај едукације односио се на упознавање саветодаваца са органском производњом на газдинству,  почев од избора врста и раса домаћих животиња које се препоручују за органску сточарску производњу, затим начинима узгоја домаћих животиња укључујући и објекте, исхрану домаћих животиња, принципе здравствену заштиту и добробит домаћих животиња, поступке са животињама које су набављене са других фарми, као и са превоз и клање животиња, са посебним освртом на квалитет органских производа, као и са основним елементима економског пословања у органској сточарској производњи.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Очекује се да ће едукација допринети подузању нивоа знања саетодаваца у области органске сточарске производње. Трансфером знања до пољопривредних произвођача, односно њиховом едукацијом из области органске сточарске производње могло би се повећати интересовање произвођача да отпочну са овим видом пољопривредне производње, а све у функцији обезбеђења квалитета, квантитета, континуитета и конкурентности органских производа анималног порекла.

Предавач на едукацији био је проф. др Владан Богдановић, са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржан je други дан едукације за Модул:6: Органска сточарска производња.

Едукација је одржана 16. јуна 2022. године, као теоријска обука, у Институту за примену науке у пољопривреди и  емитована је директно на You Tube каналу.  

Учесници едукације били су саветодавци из 19 Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије (ПССС), задужени за послове сточарства.

Едукацију је отворила и модерирала др Наташа Толимир, руководилац едукација. У уводним обраћањима указано је на улогу саветодаваца у пружању подршке пољопривредним газдинствима у заснивању и развоју органске сточарске производње. Посебно је указано на значај органске производње на малим газдинствима, као веома битне за целокупан развој села и руралних подручја.

Циљ едукације био је унапређење постојећих знања саветодаваца из области органске сточарске производње, у функцији трансфера знања до пољопривредних произвођача, у складу са савременим трендовима у области органске производње и потребом остваривања веће климатске неутралности пољопривреде.

 

Садржај едукације односио се на упознавање саветодаваца са органском производњом на газдинству,  почев од избора врста и раса домаћих животиња које се препоручују за органску сточарску производњу, затим начинима узгоја домаћих животиња укључујући и објекте, исхрану домаћих животиња, принципе здравствену заштиту и добробит домаћих животиња, поступке са животињама које су набављене са других фарми, као и са превоз и клање животиња, са посебним освртом на квалитет органских производа, као и са основним елементима економског пословања у органској сточарској производњи.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Очекује се да ће едукација допринети подузању нивоа знања саетодаваца у области органске сточарске производње. Трансфером знања до пољопривредних произвођача, односно њиховом едукацијом из области органске сточарске производње могло би се повећати интересовање произвођача да отпочну са овим видом пољопривредне производње, а све у функцији обезбеђења квалитета, квантитета, континуитета и конкурентности органских производа анималног порекла.

Предавач на едукацији био је проф. др Владан Богдановић, са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Извор: ИПН

[wpdm_package]

Dana 14.06.2022.god. sa početkom u 9 h, PSSS Beograd je organizovala tradicionalnu manifestaciju  Dan polja strnih žita na imanju Petra Milentijevića u Rabrovcu. Cilj ove manifestacije bilo je upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa primenjenom agrotehnikom u ogledu i meterološkim podacima u toku vegetacije. Uz prisustvo predstavnika semenskih kuća i savetodavaca predstavljeni su  proizvodni potencijali različitih sorata strnih žita, kako bi poljoprivredni proizvođači, lakše odabrali sortiment za svoje parcele za narednu setvu.

Koordinator ogleda Violeta Veličković i saradnici Milica Janković i Bojan Mijatović

Izvor: PSSS Beograd

 

[wpdm_package]

Dana 14.06.2022.god. , sa početkom u 9 h. PSSS Beograd , organizuje Dan polja strnih žita na imanju Petra Milentijevića u Rabrovcu. Cilj ove tradicionalne manifestacije je da se predstave proizvodni potencijali različitih sorata strnih žita, kako bi poljoprivredni proizvođači, lakše odabrali sortiment za svoje parcele za narednu setvu.

Koordinator ogleda Violeta Veličković i saradnici Milica Janković i Bojan Mijatović

Pozivnica

Vodič kroz Dan polja: demoogled

Izvor: PSSS Beograd

[wpdm_package]

Dana 14.06.2022.god. , sa početkom u 9 h. PSSS Beograd , organizuje Dan polja strnih žita na imanju Petra Milentijevića u Rabrovcu. Cilj ove tradicionalne manifestacije je da se predstave proizvodni potencijali različitih sorata strnih žita, kako bi poljoprivredni proizvođači, lakše odabrali sortiment za svoje parcele za narednu setvu.

Koordinator ogleda Violeta Veličković i saradnici Milica Janković i Bojan Mijatović

Pozivnica

Vodič kroz Dan polja: demoogled

Izvor: PSSS Beograd

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз донацију БФЦ компаније и Немачке развојне банке, одржанa je едукацијa за Модул 4: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета, као и кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту.

Теоријски део едукације, у трајању од два дана, одржан је кроз учење на даљину (он лајн), на You Tube каналу и Zoom платформи у следећим терминима:

-26. мај 2022. године, за саветодавце у областима: ратарство, повртарство и заштита биља,

-27. мај 2022. године, за саветодавце у областима: воћарство, виноградарство и заштита биља.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и заштите биља.

Теоријски део едукације односио се на стандардизацију робе која је врло важна за несметан развој сектора трговине. Тржишни стандарди омогућавају купцу и продавцу лакшу комуникацију и пласман на тржишту. Усаглашавање домаћих прописа у овој области са међународним прописима и стандардима у многоме ће допринети не само повећању извоза, већ и регулисању ситуације на домаћем тржишту. Сходно томе, модул је био усмерен на технологију производње поврћа и воћа, и на примере добре праксе.

Првог дана (26. маја 2022. године) eдукацију је отворила и модерирала др Дивна Симић (Институт за примену науке у пољопривреди). Добијања знања имала су за циљ унапређење производње и повећање конкурентности пољопривредних газдинстава која се баве повртарском производњом. Саветодавцима задужени за послове ратарства и повртарства и заштите биља презентоване су теме из области стандарда у примарној производњи, технологија производње паприке, парадајза, купуса, краставца и кромпира за свежу потрошњу и прераду, као и могућност унапређења пласмана производа и различити облици интересног удруживања

Другог дана (27. маја 2022. године) едукацију је отворио др Драган Раховић (Институт за примену науке у пољопривреди). Указао на значај развоја свести о тржишним стандардима и произвођачким организацијама, и нагласио потребу да се стечено знање на едукацијама кроз саветодани рад пренесе пољопривредним произвођачима, удружењима и привредним субјектима који учествују у промету свежег воћа. Саветодавцима задужени за послове воћарства, виноградарства и заштите биља представњене су теме из области савремене технологије примарне воћарске производње, постизање стандарда у примарној производњи, могућности прераде. Кроз едукације се говорило и о унапређењу пласамана кроз  паковање, промоцију и кроз различите облике интересних удружења, тржишни стандарди за свеже воће и поврће, контрола усклађености тржишних стандарда. Такође, указано је на значај признавања произвођачких организација у пољопривреди, и подршци развоју произвођачких организација кроз оперативне програме у сектору воћа и поврћа.

Циљ едукације био је унапређење постојећих знања саветодаваца, нарочито у делу који се односи на познавање: тржишних стандарда за свеже поврће и воће, контролу усклађености поврћа и воћа са тржишним стандардима, регистра трговаца воћа и поврћа, процедуре признавања произвођачких организација у повртарству, технологија производње најважнијих повртарских врста, као и значаја удруживања произвођача.

Предавачи на едукацији 26. маја 2022. године били су: Колинда Хрехоровић, Руководилац групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Весне Радојичић, групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и др Жарко М. Илин, редовни професор, Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет.

Предавачи на едукацији 27. маја 2022. године били су: Колинда Хрехоровић, Руководилац групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Весна Радојичић, групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Златко Јовановић, самостални консултант, и Саша Рашковић, самостални консултант.

Фотографије са едукације одржане 26. маја 2022. године

Линк до едукације одржане 26.05. 2022 је у наставку: линк

Фотографије са едукације одржане 27. маја 2022. године

Линк до едукације одржане 27.05. 2022 је у наставку: линк

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у области познавања тржишних стандарда, нових технологија и значаја заједничког наступа произвођача на тржишту.

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз донацију БФЦ компаније и Немачке развојне банке, одржанa je едукацијa за Модул 4: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета, као и кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту.

Теоријски део едукације, у трајању од два дана, одржан је кроз учење на даљину (он лајн), на You Tube каналу и Zoom платформи у следећим терминима:

-26. мај 2022. године, за саветодавце у областима: ратарство, повртарство и заштита биља,

-27. мај 2022. године, за саветодавце у областима: воћарство, виноградарство и заштита биља.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и заштите биља.

Теоријски део едукације односио се на стандардизацију робе која је врло важна за несметан развој сектора трговине. Тржишни стандарди омогућавају купцу и продавцу лакшу комуникацију и пласман на тржишту. Усаглашавање домаћих прописа у овој области са међународним прописима и стандардима у многоме ће допринети не само повећању извоза, већ и регулисању ситуације на домаћем тржишту. Сходно томе, модул је био усмерен на технологију производње поврћа и воћа, и на примере добре праксе.

Првог дана (26. маја 2022. године) eдукацију је отворила и модерирала др Дивна Симић (Институт за примену науке у пољопривреди). Добијања знања имала су за циљ унапређење производње и повећање конкурентности пољопривредних газдинстава која се баве повртарском производњом. Саветодавцима задужени за послове ратарства и повртарства и заштите биља презентоване су теме из области стандарда у примарној производњи, технологија производње паприке, парадајза, купуса, краставца и кромпира за свежу потрошњу и прераду, као и могућност унапређења пласмана производа и различити облици интересног удруживања

Другог дана (27. маја 2022. године) едукацију је отворио др Драган Раховић (Институт за примену науке у пољопривреди). Указао на значај развоја свести о тржишним стандардима и произвођачким организацијама, и нагласио потребу да се стечено знање на едукацијама кроз саветодани рад пренесе пољопривредним произвођачима, удружењима и привредним субјектима који учествују у промету свежег воћа. Саветодавцима задужени за послове воћарства, виноградарства и заштите биља представњене су теме из области савремене технологије примарне воћарске производње, постизање стандарда у примарној производњи, могућности прераде. Кроз едукације се говорило и о унапређењу пласамана кроз  паковање, промоцију и кроз различите облике интересних удружења, тржишни стандарди за свеже воће и поврће, контрола усклађености тржишних стандарда. Такође, указано је на значај признавања произвођачких организација у пољопривреди, и подршци развоју произвођачких организација кроз оперативне програме у сектору воћа и поврћа.

Циљ едукације био је унапређење постојећих знања саветодаваца, нарочито у делу који се односи на познавање: тржишних стандарда за свеже поврће и воће, контролу усклађености поврћа и воћа са тржишним стандардима, регистра трговаца воћа и поврћа, процедуре признавања произвођачких организација у повртарству, технологија производње најважнијих повртарских врста, као и значаја удруживања произвођача.

Предавачи на едукацији 26. маја 2022. године били су: Колинда Хрехоровић, Руководилац групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Весне Радојичић, групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и др Жарко М. Илин, редовни професор, Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет.

Предавачи на едукацији 27. маја 2022. године били су: Колинда Хрехоровић, Руководилац групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Весна Радојичић, групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Златко Јовановић, самостални консултант, и Саша Рашковић, самостални консултант.

Фотографије са едукације одржане 26. маја 2022. године

Линк до едукације одржане 26.05. 2022 је у наставку: линк

Фотографије са едукације одржане 27. маја 2022. године

Линк до едукације одржане 27.05. 2022 је у наставку: линк

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у области познавања тржишних стандарда, нових технологија и значаја заједничког наступа произвођача на тржишту.

Извор: ИПН

[wpdm_package]

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa je едукацијa за Модул 12: „Обрада земљишта као адаптацијска мера на климатске промене у пољопривредној производњи“.

Едукација представља део пројекта „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“ који је покренут у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, ФАО Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација уз подршку Европске уније. Обуком су непосредно руководио Институт за примену науке у пољопривреди.

Први дан едукације је одржан 24.05.2022. године, као теренска обука, на огледном пољу ПСС Институт Тамиш ДОО Панчево.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове ратарства и повртарства.

Едукацију је отворила др Ивана Бакић, из Института за примену науке у пољопривреди.. На почетку едукације учесницима се обратио др Никола Ћурчић, директор ПСС Институт Тамиш ДОО Панчево, који је, у име Института Тамиш, поздравио све присутне и пожелео им срећан рад.  

 Циљ едукације био је проширење знања у области конзервацијске обраде земљишта, као мере која може допринети адаптацији на климатске промене у пољопривредној производњи.

Едукативни модул усмерен је на упознавање саветодаваца са свим системима обраде земљишта, правилном употребом минералних и органских хранива и покровних усева. Такође, саветодавци су имали прилику да се упознају са трошковима различитих видова производње, као и свим бенефитима (очување биодиверзитета, побољшање структуре, воденог и ваздушног капацитета, повећање ефикасности коришћења воде и хранљивих материја) примене система конзервацијске обраде земљишта (редукована обрада, заштитна обрада, парцијална обрада и директна сетва). За потребе показног дела едукације, на огледном пољу су отворена три профила, где су учесници имали прилику и да практично виде карактеристике земљишта на три различита система обраде.

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у области конзервацијске пољопривреде што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту очувања квалитета земљишта, као природног ресурса на ком почива пољопривредна производња. Такође, ова мера може допринети контроли загађења ваздуха уопште и глобалног загревања кроз смањење емисије угљен-диоксида, очување органске материје земљишта, мању потрошњу енергената,  спречавање паљења жетвених остатака и увођење сертификације и трговине карбон кредитима. Стечена знања саветодаваца биће у функцији подизања свести о значају конзервацијског система обраде, који може допринети спречавању губитка обрадивог и регенерацији деградираног земљишта.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк 

Предавач на едукацији био је дипл.инж. Богдан Гаралејић, саветодавац ПСС Институт Тамиш ДОО Панчево, са вишегодишњим искуством у овој области рада.

Извор: ИПН