Одржана едукација саветодаваца ПССС за Модул 1

[wpdm_package]

Одржана едукација саветодаваца ПССС за

Модул 1: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета, као и кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2023. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди, уз сарадњу са Пољопривредно-ветеринарском школом са домом ученика у Рековцу, одржана је едукација за Модул 1: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета, као и кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије, задужени за послове ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и заштите биља.

Теоријски део едукације, у трајању од два дана, одржан је у Рековцу у следећим терминима:

-11. јул 2023. године, за саветодавце специјалности: ратарство, повртарство и део заштита биља,

-13. јул 2023. године, за саветодавце специјалности: воћарство, виноградарство и део заштита биља.

Циљ едукације био је унапређење постојећих знања саветодаваца, о постизању стандарда у повртарској, воћарској и виноградарској производњи и могућностима унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета и развој свести о важности произвођачких организација, као и праћење главних трендова на тржишту и у потрошњи производа сертификованих неким од стандарда квалитета.

Теоријски део едукације односио се на најважније стандарде квалитета и безбедности хране у ланцима вредности за конвенционалну и органску производњу, који осигуравају заштиту потрошача, смањују трошкове у ланцу набавке и осигуравају међународну размену информација и знања. Истакнуте су предности пословних модела задружне и уговорене производње. На примеру представљено је коришћење ИТЦ ТрадеМап-а у анализи извоза воћа и поврћа.

Првог дана саветодавцима задуженим за послове ратарства и повртарства и заштите биља кроз пример UNECE стандарда за слатку паприку представљена је дефиниција производа, одредбе о квалитету, величини плода, толеранцијама, паковање и презентација производа и обележавање.

Другог дана саветодавцима задуженим за послове воћарства и виноградарства и заштите биља кроз пример UNECE FFV 35 стандарда за – свежу јагоду представљена је дефиниција производа, одредбе о квалитету, минимални захтеви, захтеви у погледу зрелости, класификација, одредбе о величини, толеранцама, презентацији робе, обележавању и паковању.

 

Предавачи на едукацији били су: мр Златко Јовановић, самостални консултант и Саша Рашковић, самостални консултант.

Фотографије са едукације одржане 11. јула 2023. године

 

Фотографије са едукације одржане 13. јула 2023. године

 

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у области познавања значаја поштовања прописаних тржишних стандарда и потребе да се исто кроз саветодавни рад пренесе пољопривредним произвођачима, удружењима и привредним субјектима који учествују у промету свежег воћа и поврћа, као и о бенефитима који се могу постићи удруживањем у смислу подстицаја како за оснивање произвођачких организација, тако и за унапређење развоја произвођачких организација кроз оперативне програме. Трансфером знања од саветодаваца до пољопривредних произвођача допринеће се и смањењу проблема произвођача који се огледају у недовољној примени најсавременијих знања и вештина, ниском нивоу образовања радне снаге, недовољном интересовању за увођење стандарда и сертификацију и неадекватном приступу купцима и тржишту.

 

Презентације за повртарство и воћарство у наставку:

01_Uvodna prezentacija marketing ViP i uloga savetodavstva

02_Postizanje standarda u primarnoj proizvodnji povrca i voća

03a_UNECE standard slatke paprike FFV28

03b_UNECE standard jagode FFV35

04_Prednosti kooperativne i ugovorene proizvodnje_rev1

05_ITC TradeMap prezentacija

05Primer Carinska tarifa_2023

[wpdm_package]

Poljoprivredna savetodavna  i stručna služba “Užice” doo, organizuje “Dane polja strnog žita” u četvrtak 13.07.2023. godine, na ekonomiji Poljoprivredne škole “Ljubo Mićić” u Požezi sa početkom u 11 časova. Detaljna agenda događaja se nalaze u prilogu.

Agenda

Izvor: PSSS Užice

[wpdm_package]

У јулу 2023. године, биће реализоване едукације за физичка лица за 3 модула за Област саветодавни послови.

ЗА ПОХАЂАЊЕ МОДУЛА УЧЕСНИЦИ СЕ ПРИЈАВЉУЈУ САМО ЈЕДНОМ, БЕЗ ОБЗИРА НА БРОЈ ДАНА, ОДНОСНО ТРАЈАЊЕ ЕДУКАЦИЈА (на пример, ако планирате да похађате тродневни Модул Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 – 1000 л/дан“  пријављујете се само једном, односно за први дан едукације).

Позив за пријаву на едукације за физичка лица, за модуле од 1 до 3, у  јулу 2023. године

Модул Укупно трајање модула

(број бодова)

Датум одржавања едукације Метод / начин одржавања обуке Предавач Место одржавања

 

Циљна група

(специјалност)

Рок за пријаву
Jачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета као кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту  

Два дана обуке

(4 бода) –

1 дан теоријске и

1 дан теренске обуке

 

Саветодавци из области заштите биља могу се пријављивати за термин 11.7. или 13.7.2023,  према сопственом избору

 

11.07.2023.

(први дан обуке за специјалности ратарство и заштита биља)*

 

и

 

13.07.2023.

(први дан обуке за специјалности воћарство и заштита биља)*

 

 

Други дан обуке биће одржан у септембру , о времену и месту одржавања бићете благовремено обавештени

Први дан за обе групе – ратарство, заштита биље и воћарство, заштита биља је теоријска обука

 

Други дан за групу  ратарство – теренска обука

 

Други дан за групу воћарство – теренска обука

 

Други дан за групу  заштиту биља – теренска обука

Колинда Хрехоровић Руководилац групе за воће, поврће и алкохолна пића, МПШВ

 

 

Весна Радојичић, МПШВ

 

Мр Златко Јовановић, самостални консултант,

 

Саша Рашковић, самостални консултант

 

Наташа Николић, самостални консултант

 

Др Дарко Јакшић, ИПН

 

Др Слађан Станковић, ИПН

Први дан-група за ратарство, заштита биља одржава се у Рековцу, Пољопривредно -ветеринарска школа , (11.07)

 

Први  дан –група за воћарство, заштиту биља

одржава се у Рековцу, Пољопривредно -ветеринарска школа, (13.07)

 

 

Ратарство / Воћарство /

Заштита биља

07.07.2023.
Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 – 1000 л/дан“  

Три дана обуке

(6 бодова) –

2 дана теоријске и

1 дан теренске обуке

 

11.7.2023.

(први дан)

 

13.7.2023.

(други дан)

 

Трећи  дан биће одржан у септембру , о времену и месту одржавања бићете благовремено обавештени

Први и други дан –  теоријска обука

 

Трећи дан – теренска обука

 

 

проф. др Владимир Курћубић Агрономски факултет у Чачку, Универзитет у Крагујевцу

 

Проф.др. Јелена Миочиновић,

Пољопривредни факултет у Земуну,

Универзитет у Београду

 

 

 

Први и други дан едукација одржава се у Београду, ИПН

Сточарство и прехрамбена технологија  

07.7.

2023.

 

 

Унапређење пољопривредне производње и саветодавног рада кроз прикупљање техничко-технолошких и економских података на газдинствима Један дан  обуке

(2 бода)

 

20.7.2023

(једнодневна обука)

Едукација се реализује кроз учење на даљину, у онлајн окружењу Др Никола Љиљанић, ИПН

Др Роберт Радишић, ИПН

 

 

 

 

 

Онлајн  окружење

Све специјал-ности  

07.7.

2023.

 

 

Пријава за едукације врши се преко Портала ПССС

 

Напомињемо да је УСЛОВ за остварење бодова похађање свих дана едукација у оквиру једног модула ( за вишедневне модуле).

За едукације кроз учење на даљину, односно онлајн (Модул 3),  учесници треба да имају приступ интернету на деск или лап топ рачунару, камеру и микрофон, на дан едукације, у периоду од 9.30 до 17.00 часова, јер ће се едукације пратити директно, коришћењем електронских апликација. Такође, потребно је да имају могућност коришћења Viber-а, преко којег ће бити омогућена комуникација унутар група учесника за сваки од модула.

За додатне информације можете се обратити др Наташи Толимир (064 8435 305) или др Александри Иветић (063 517711), 011 2751 622, а по питању пријаве за учешће Ани Тошић (064 843 5311) и Јагошу Милојковићу (064 843 5 306).

Извор: ИПН

 

[wpdm_package]

Институт за примену науке у пољопривреди из Београда у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду, Пољопривредним факултетом Универзитета у Новом Саду, Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду, Технолошким факултетом у Лесковцу Универзитета у Нишу, Институтом за воћарство у Чачку, Научним институтом за прехрамбене технологије (ФИНС) и Факултетом за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, организује:

Изложбу производа од малине са додатом вредношћу који ће бити оцењени према квалитету и иновативности

Циљ ове такмичарске изложбе је промоција и изградња српског бренда традиционалних и иновативних производа од малине са додатом вредношћу и препознатљивости домаћих произвођача и производа.

Изложба ће се одржати 15. јула 2023. године на променади у Врњачкој Бањи.

Позивамо пољопривредна газдинства, задруге и удружења пољопривредних произвођача, фирме, поједнице и групе ученика / студената, наставника, истраживача из пољопривредно-прехрамбених школа и факултета да пријаве своје производе.

Пријава за такмичење, селекција и оцена производа и награде

Пријава за учествовање на такмичењу траје од 8. јуна до 5. јула 2023. године и врши се  електронским путем, преко линкa.

Пријава подразумева достављање произвођачке спецификације која садржи:

1) назив производа, као и трговачко име, ако га производ има;

2) кратак опис технолошког поступка производње;

3) податке о врсти и количини састојака који се употребљавају у производњи и преради;

4) основне услове квалитета и извештај о извршеном испитивању квалитета (уколико га производ има);

5) податке из декларације у складу са правилником и прописом којим се уређује декларисање, означавање и рекламирање хране;

Уз пријаву је потребно доставити и фотографију упакованог производа.

Комисија за оцену прозвода ће обавити селекцију производа који ће ући у даље такмичење и бити изложени на штандовима на променади у Врњачкој Бањи.

Критеријуми за оцену производа су сензорне карактеристике, иновативност производа и паковање.

Избор најбољег производа ће се вршити у више категорија, које су дефинисане Правилником о квалитету производа од воћа и поврћа (“Сл. гласник РС”, бр. 128/2020 и 130/2021), Правилником о квалитету воћних џемова, желеа, мармеладе, пекмеза и заслађеног кестен пиреа (“Сл. гласник РС” бр. 101/2015) и Правилником о воћним соковима и одређеним сродним производима намењеним за људску употребу (“Сл. гласник РС” бр. 103/2018) (на пример: воћни џем од малине, желе од малине, мармелада, воћни сок од малине, сок од малине, замрзнута малина, пастеризована малина, пастеризована каша од малине, сируп од малине, компот, слатко, кандирано воће, сушено воће, мешани производи од воћа и поврћа) али и за потпуно нове категорије производа које наведени правилници не обухватају. Осим производа од малине, учесници могу донети и свежу малину, која ће такође бити предмет оцене.

Осим победника по категоријама, биће проглашен и апсолутни победник такмичарске изложбе производа од малине.

 

За победнике такмичења биће обезбеђене адекватне награде.

 

За све додатне информације можете се обратити Институту за примену науке у пољопривреди, на имејл mmaslovaric@ipn.bg.ac.rs, sutvic@ipn.bg.ac.rs, scolic@ipn.bg.ac.rs или нa телефон 011/2751-622.

[wpdm_package]

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Knjaževac organizuje 09. 06. 2023. godine Dan polja strnih žita. Manifestacija će biti održana na oglednoj parceli proizvođača  Dragiše Živanovića, na izlasku iz Sokobanje prema Aleksincu. U ogledu je  zastupljeno 25 sorti pšenice, ječma i tritikala  sedam semenskih kuća. Pozivamo proizvođače da prisustvuju ovoj manifestaciji.

 

Koordinator ogleda Srđan Cvetković

Saradnici na ogledu Valentina Aleksić i Živorad Jovanović

 

Pozivnica

Liflet

 

Izvor: PSSS Knjaževac

[wpdm_package]

Dana 09.06.2023. godine, PSSS Smederevo organizuje tradicionalnu manifestaciju „Dan polja – samostalni  sortni ogled pšenice 2022/23“. Dan polja će biti održan na oglednoj parceli  u  Kolarima sa početkom u 13:00 sati.

U prilogu је agenda.

Koordinator ogleda savetodavac:  Sanja Milovanović Milenković

Učesnici na ogledu: Goran Pavlović i Dragomir Radić

Pozivnica

Izvor: PSSS Smederevo

[wpdm_package]

Dana 09.06.2023. godine, PSSS Smederevo organizuje tradicionalnu manifestaciju „Dan polja strnih žita 2022/23“. Dan polja će biti održan na oglednoj parceli mikro i makroogleda u  Godominskom polju- Smederevo sa početkom u 11:00 sati.

U prilogu је agenda.

Koordinator ogleda savetodavac:  Goran Pavlović

Učesnici na ogledu: Žaklina Mladenović i Snežana Petrović

Pozivnica

Izvor: PSSS Smederevo

[wpdm_package]

Дана 15.06.2023.године, са почетком у 10.00 часова, ПССС Врање организује традиционалну манифестацију Дан поља озимих стрних жита  на огледној парцели К.О. Ранутовац, пољопривредног газдинства Анђелковић Славољуба.

На манифестацији ће бити представљено 16 сорти озимих стрних жита из 4 семенске куће.

Циљ одржавања Дана поља озимих стрних жита је да присутни пољопривредни произвођачи могу видети понашање посејаних сорти озимих стрних жита, на постојеће агроеколошке услове као и на примењене агротехничке мере, које ће касније постигнутим приносом показати степен адаптибилности на подручје гајења, што ће бити главни услов за препоруку производње на парцелама пољопривредних произвођача са подручја Пчињског округа.

Кординатор: Марија Јањић дипл. инж. пољопривреде за ратарство

Учесници у огледу: Дејан Мујакић дипл. инж. заштите биља и Роберт Ширтов Doktor ветеринарске медицине сци

 

Pozivnica

 

Izvor: PSSS Vranje

[wpdm_package]
Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Leskovac Vas poziva dana 07. 06. 2023. godine u 10.00 časova da prisustvujete DANU POLJA STRNIH ŽITA. Mesto održavanja: Poljoprivredna škola Leskovac.

 

 

Izvor: PSSS Leskovac
[wpdm_package]

Dana 09.06.2023.god. PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica organizuje DAN POLJA OZIMIH STRNIH ŽITA  na Oglednom polju u Lozničkom Polju (parcela na zaobilaznom putu), sa početkom u 10:00 h.  Ogledno polje se nalazi na parceli poljoprivrednog gazdinstva Duška Sladakovića iz Lozničkog Polja. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da posete naše Dane polja ozimih strnih žita, kako bi razmenili svoja iskustva i stekli nova znanja. Pozivnicu sa programom Dana polja ozimih strnih žita možete preuzeti u prilogu.

Koordinator ogleda: Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo.

Učesnici u realizaciji ogleda: Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo i Jelena Nevzatović, savetodavac za zaštitu bilja.

Pozivnica

Izvor: PSSS Poljosavet Loznica