Značaj vitamina D Goran Joksić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512896
  Joksić Goran
  Učesnik

   te Vitamin D se nalazi u mastima i stvara se pod uticajem energije zračenja na sterole .Postoji više sličnih materija, ali su najznačajniji vitamini D2 i D3. Inače pod uticajem ultravioletnih zrakova ergosterol (provitamin) prelazi u vitamin D2. Vitamin D2 se nalazi u biljnoj krani, ali u neznatnim količinama. Jedini značajniji izvor ovg vitamina je seno sušeno na suncu. Vitamin D3 se stvara preko kože domaćih životinja, a pod uticajem sunca.
   Pre nego što je upoznat hemijski sastav vitamina D, nazivan je antirahitičnim faktorom, jer se tretirao kao faktor koji može poslužiti sprečavanju rahitisa. Rahitis se pojavljuje u lu mladih životinja kao posledica poremećaja Ca i P, a prisustvo vitamina D je neophodno u regulisanju ovog metabolizma. Kalcifikacija kostiju moguća je samo u prisustvu Ca, P i vitamina D. Uticaj vitamina D ispoljava se u metabolizmu u pomaganju njihove resorpcije iz tankih creva i njihovom deponovanju u kostima, održavanju normalnog nivoa Ca i P u krvi i regulisanju njihovog izlučivanja preko bubrega.
   Životinje mogu deponovati samo male količine vitamina D, za razliku od vitamina A.
   Oba vitamina D podjednako ispoljavaju dejstvo u ishrani goveda, ovaca, svinja, ali je D3 mnogo aktivniji u ishrani živine.
   Vitamina D ima u mleku, ali ne u dovoljnim količinama za mlade jedinke. Kao što je već napomenuto ima ga u senu sušenom na suncu, naročito u lucerki. Ima ga i u pojedinim svežim travama naročito starijim, jer su njihova stabla oštećenija. Ima ga i u silaži u manjoj količini. Iako sveža biljna hrana ne sadrži vitamin D, pod uticajem sunca preko kože provitamin prelazi u vitamin D.
   Zbog svega napred navedenog vidi se koliki je značaj ispusta i što dužeg držanja životinja napolju.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.