Značaj osiguranja u poljoprivredi

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 meseci ranije by Pavlović Mladen.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #576455
  Pavlović Mladen
  Učesnik

   Осигурање у пољопривреди има значајну улогу у заштити пољопривредника од различитих ризика и неочекиваних догађаја који могу утицати на њихову производњу и финансијску стабилност. Ево неколико значајних аспеката осигурања у пољопривреди:

   1. Заштита од природних катастрофа: Пољопривредници су изложени различитим природним ризицима као што су суша, поплаве, олује, град и други екстремни временски услови. Осигурање покрива губитке који могу настати услед оваквих природних догађаја.
   2. Осигурање усева: Полисе о осигурању усева штите од губитака усева услед болести, штеточина, и других непредвиђених околности које могу утицати на принос.
   3. Заштита од болести и болести стоке: Осигурање може покривати губитке узроковане болестима и болестима које могу погодити стоку.
   4. Финансијска стабилност: Осигурање пружа пољопривредницима финансијску сигурност штитећи их од изненадних губитака који би иначе могли озбиљно угрозити њихову економску стабилност.
   5. Подстицање инвестиција: С обзиром на то да осигурање смањује ризик од финансијских губитака, пољопривредници су склонији улагању у модерну технологију, квалитетно семе и друге унапређене праксе, што може резултирати повећањем производње и профитабилности.
   6. Осигурање кредита: Осигурање може послужити као гаранција за пољопривредне кредите, олакшавајући приступ финансијским средствима за унапређење пољопривредних активности.
   7. Потпомагање руралног развоја: Осигурање доприноси одрживом руралном развоју помажући пољопривредницима да остану конкурентни, потићу иновације и подржавају локалну економију.

   Укратко, осигурање у пољопривреди има кључну улогу у одржавању стабилности пољопривредног сектора, потицању одрживости и доприноси укупном економском развоју заједнице. Осигурање такође помаже у смањењу социјалних и економских неједнакости међу пољопривредницима који су изложени неочекиваним ризицима.

   мр Младен Павловић

   ПССС Београд

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.