Zimska rezidba

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514852
    Jocić Dejan
    Učesnik

      Zimska rezidba voća i vinove loze je jedna od najbitnijih agrotehnike u voćarstvu i vinogradarstvu. Njome se usklađuju nadzemni i podzemni delovi biljke i što je najbitnije formira uzgojni oblik i rodnost.
      Kod formiranja uzgojnog oblika u voćarstvu je kod najviše zastupljena kotlasta i piramidalna kruna. kod aze obično se ostavljaju 3-4 ramene grane pod uglom od 90 ili 120 stepeni. Tokom rodnosti uklanjaju se sve nerodne grane kao i grane koje zasenjuju krunu. Kod piramidalne krune formiraju se spratovi, gde je prvi na visini 70 cm a svaki naredni na pedesetak. Vođica se ne prekraćuje do svoje četvrte godine.
      U vinogradarstvje u velikom procentu zastupljen Gijov jednogubi način. U prvoj godini nakon sadnje rezidbom se ostavlja jedan kratak kondir. U drugoj godini od dva izbila lastara bolji se ostavlja za stablo. Tokom redovnog plodonošenja najniži izbili lastar se orezuje na kratak kondir Psledeći najbolje formiran na rodni luk gužine 8-12 okaca u zavisnosti od sorte.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.