Zeleno uvenuće (Verticillium albo-atrum)

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Kostić Vladimir.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512743
  Kostić Vladimir
  Učesnik

   Zeleno uvenuće je veoma rasprostranjeno oboljenje. Spada u veoma štetna oboljenja i teško se suzbijaju. Češće se javlja u zaštićenom prostoru zbog nemogućnosti primene plodoreda. Štete od uvenuća su značajne, prinos može biti smanjen do 90%.
   Verticillium sp. je polifagni parazit. Parazitira preko 200 biljnih vrsta iz različitih familija. Među njima su važne gajene biljke, kao što su:paprika, paradajz,lubenice itd.
   Prvi znak bolesti je gubljenje turgora i uvenuće biljaka. Na početku se, samo u najtoplijem delu dana ispoljavaju simptomi. Biljke mogu da zaostaju u porastu zbog skraćivanja internodija. Kasnije se venjenje sve više pojačava i nastaje trajno uvenuće biljaka. Na prizemnom delu stabla se uočavaju simptomi nekroze. Rano zaražene biljke ne formiraju plodove.
   Parazit se održava u zaraženim biljnim ostacima i u zemljištu u vidu micelija. Ovi trajni organi mogu da zadrže vitalnost 2-3, a izuzetno 15 godina. Zaraza se ostavruje preko korenovih dlačica ili preko povreda. Micelija se prenosi vetrom i kišnim kapima. Optimalna temperatura za razvij patogena je iznad 20 stepeni, maksimalna 27, minimalna 8 stepeni.
   Jako je teško sprovesti mere hemijske borbe, u smislu suzbijanja u vegetacijonom periodu biljke. Potrebno je izvršiti dezinfekciju zemljišta. Pri izboru sorte, birati otporne. Umereno đubrenje, pogotovo azotnim đubrivima koja negativno deluju na otpornost biljke.

   Vladimir Kostić dipl. inž. zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.