Zelena rezidba – Duško Jovanović

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Jovanović Duško.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512698
    Jovanović Duško

      Zelena rezidba izuzetno je znacajna za pravilan rast, razvoj i rodnost vinove loze iako se svrstava u dopunske mere. Zahteva dosta znanja i rada, ali se na kraju isplati. Podrazumeva uklanjanje suvišnih i prekraćivanje vrhova lastara, odstranjivanje ili zalamanje zaperaka i proređivanje listova. Pored toga, da bi se povećao kvalitet i ubrzalo sazrevanje stonih sorti, proređuju se cvetovi, cvasti, zelene bobice, grozdovi i prstenuju lastari. Lačenje je najvažnija mera zelene rezidbe, kojom se značajno može uticati na prinos i kvalitet grožđa. Primenjuju se kada lastari izrastu oko 20 centimetara, u krajevima gde su česti prolećni mrazevi može i nešto kasnije. Uklanjaju se nerodni lastari sa stabla, glave i krakova čokota. Na uzgojnim oblicima niskog stabla to se radi isključivo ručno, a u špalirima sa srednje visokim i visokim stablom može i mehanizovano. Međutim, pošto mašine uklanjaju samo lastare koji su se razvili na glavi i stablu čokota, neophodno je ručno popravljanje. Odstranjuju se i jalovaci, vodeći računa da se ostave oni koji su neophodni za obnovu kraka ili osušenog i izduženog rodnog čvora. Na kondirima i lukovima uklanjaju se lastari suočice, ako je sklop veoma gust i po koji rodni lastar. Odsečeni lastari se sakupljaju i iznose iz vinograda. U godinama kada se zbog izmrzavanja okaca razvio mali broj osnovnih lastara, lačenje se ne preporučuje. Ovaj posao mogu da rade samo kvalifikovani radnici koji dobro poznaju uzgojne oblike i pravila rezidbe. Istovremeno sa lačenjem uklanjaju se i izdanci koji se razvijaju iz podloge – korenovog stabla.
      Izvor: PSSS Zaječar Duško Jovanović, dipl.ing voćarstva i vinogradarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.