Zašto nam je danas potrebna zadruga?

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513285
  Kostić-Đorđević Mimica
  Učesnik

   Zadruge su nam danas potrebne radi zaustavljanja daljeg pada poljoprivredne proizvodnje, imajući u vidu da smo prethodnih godina zaredom imali negativnu stopu rasta u poljoprivredi.

   Siva ekonomija je danas dominantan oblik trgovine poljoprivrednim proizvodima od čega štete imaju i poljoprivredni proizvođači i država. Država ne ubira prihode od PDV-a, a poljoprivrednici su izloženi gruboj eksploataciji kako u sektoru nabavke, tako i u sektoru prodaje poljoprivrednih proizvoda. Vraćanje prometa poljoprivrednih proizvoda u regularna trgovinske tokove može se obezbediti samo ako država suzbije sivu ekonomiju i zadruge preuzmu svoju funkciju organizacije i prometa poljoprivrednih proizvoda.

   Razvoj sela je danas jedino moguć ako postoje subjekti u selu koji mogu da nose takav razvoj, zadruge i mala, srednja preduzeća, kao i drugi oblici poslovnih aktivnosti. Ovo zbog toga što su zadruge i u ranijem periodu pokazale da mogu uspešno da obavljaju svoju društvenu funkciju u selima, a pre svega, da zapošljavanjem mladih visoko-stručnih kadrova obezbede kritičnu intelektualnu masu za brži transfer tehnologije u poljoprivrednu proizvodnju i uticaj na razvoj kulture, prosvete, seoskog turizma i drugih oblika života u selu.

   Zapošljavanjem visoko-stručnih kadrova i ostale radne snage u selima rešio bi se još jedan gorući problem u našoj zemlji, a to je pitanje nezaposlenosti.

   Zadruge bi tako postale ponovo nosilac sveukupnog napretka naše poljoprivrede i sela.

   Mimica Kostić-Đorđević

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.