Zadruge u službi poljoprivrednih proizvođača

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 10 godine ranije by Sovilj Đorđe.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513047
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   U novije vreme zaduge imaju sve veći značaj za uspešno poslovanje poljoprivrednih gazdinstava. Poljoprivredni proizvođači kao individualni subjekti često su presitni da bi mogli ravnopravno i uspešno učestvovati na tržištu. Mala poljoprivredna gazdinstva imaju male kapacitete proizvodnje i nisu interesantnina tržištu. Međutim, ako se proizvodi prodaju preko zadruga, tako mala gazdinstva postaju značajniji tržišni subjekt. Uz svakodnevni posao koji obavljaju mala gazdinstva ne mogu uspešno i povoljno nabavljati repromaterijal, prerađivati i prodavati proizvode, voditi knjigovodstvo i obavljati druge popratne poslove.
   Kada su udruženi u zadrugu, onda svaki pojedinačno ne bi morao plaćati knjigovodstvene usluge, već zadruga može da vodi knjige za sve. Nabavka repromaterijala preko zadruga je povoljnija, nego u slučaju pojedinačne nabavke. Zadruga nabavlja za sve na veliko i puno povoljnije, a postoji i mogućnost plaćanja repromaterijala na odloženo ili putem gotovih proizvoda.
   Zaduge omogućavaju i povoljniju nabavku sredstava za rad, mašina i opreme. Umesto da svaki zadrugar sam investira u skupe mašine i opremu, može investirati u zajedničke koji će biti vlasništvo zadruge, a u službi svih zadrugara prema potrebi.

   dipl. ing. Đorđe Sovilj

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.