Vrste mikotoksina-Siniša Nedeljković

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513714
    Nedeljković Siniša
    Učesnik

      Mikotoksini su sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu metabolizma gljiva. Otrovni su i imaju negativne biološke posledice na ljude i životinje. Gljive proizvode ove otrove tokom svog boravka u hrani namenjenoj ljudima ili životinjama. Razmnožavaju se u uslovima njima najpovoljnije temperature i vlage. Gljive koje proizvode ove otrove najčešće se javljaju u žitaricama i stočnoj hrani. Postoji više vrsta mikotoksina i to:
      Aflatoksini
      Djele se na više podvrsta, najopasniji su od svih mikotoksina. Razvijaju se među žitaricama i orašastim plodovima. Preko stočne hrane, mogu doći u mleko i mlečne proizvode.
      Uzrokuju bezvoljnost, mršavljenje, smanjenu elastičnost krvnih sudova i unutrašnja krvarenja, neurološke poremećaje, ozbiljne promene sistema za varenje – proliv, povraćanje, grčeve; crevna krvarenja; unutrašnje edeme; krvarenja bubrega; žuticu; oštećenja i karcinom jetre.
      Okratoksin A
      Javlja se u žitaricama, kafi i grožđu.
      Uzrokuje probleme u urinarnom istemu i oštećenja bubrega, a i ima kancerogeno djelovanje.
      Trihoteceni
      Obuhvataju mnogo podvrsta, a najčešće se otkrivaju u pšenici, kukuruzu,ovsu i ječmu.
      Uzrokuju negativne promene u celom telu: osipe na koži; stvaraju ozbiljne poteškoće s disanjem i krvarenje iz pluća; napadaju nervni sistem, manifestirajući se glavoboljama, drhtavicom, slabom koordinacijom pokreta i depresijom.
      Zearalenon
      Najčešće je prisutan u kukuruzu, ali i u pšenici, pirinču, soji, ječmu i prosu.
      Izaziva preuranjeni pubertet kod dece i razne probleme reproduktivnih organa, uključujući neplodnost.
      Savetodavac zaštite bilja dipl.ing. Siniša Nedeljković
      PSSS Kosovska Mitrovica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.