Vrste i vreme upotrebe đubriva u vreme poljskih radova

Gledanje 1 članka - 1 do 2 (od 2 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514951
  Popović Dobrivoje
  Učesnik

   U određivanju vrste, količine i vremena upotrebe mineralnih đubriva na obradivim površinama Šumadije neophodno je poznavanje i analiza više parametara kao što su:
   – bonitetne odlike zemljišta
   – parametri kontrole plodnosti
   – vodni režim oraničnog sloja
   – agrometereološki pokazatelji
   U Šumadiji je više bonitetnih tipova zemljišta uglavnom srednje plodnog kao i srednje teškog za osnovnu obradu i predsetvenu pripremu.
   Imaju kiselu i jako kiselu reakciju. Zemljište je slabo obezbeđeno fosforom, sa srednjim sardžajem azota, bogata i jako bogata kalijumom.
   Humusa ima u nekim srednjim ili siromašnijim količinama. Vodni režim je na donjim granicama prema potrebama gajenih biljaka.
   Predhodni parametri određuju sledeći pristup biljnoj proizvodnji:
   – Od azotnih đubriva iskljčivo koristiti KAN, zbog stanja kiselosti oraničnih površina u predsetvenoj pripremi ili u ishrani.
   – Kompleksna mineralna đubriva , ako već nisu upotrebljena pre zimskog perioda tj. uneta zaoravanjem ili bar u prvoj predsetvenoj pripremi, nadalje ih ne unositi jer nema efekta u suvom ratarenju na ovim prostorima.
   – U narednoj sezoni obrade zemljišta unositi kombinacije sa dominacijom fosfora .
   – Količine aktivne materije posebno azota i fosfora po mogućnosti odrediti prema sadržaju istih u zemljištu, odnosno prema nameni setvene biljne vrste.
   – Način i količinu uneti prema vremenu setve kao i vremenu iskorišćavanja apsolutno planiranim plodoredom tj.plodosmenom.
   Dipl.ing Dobrivoje Popović

   #514959
   Bogdan Garalejić
   Učesnik

    Molim Vas kolega da unesete i dalje koristite napomene:
    – može se na kiselim zemljištima koristiti MAP kao melirativno đubrivo kada su vrednosti analite ispod 10 mg/100g ili 100ppm s tim da se kod pH ispod 5,5 preporučuje dodavanje CaO u količini od 5,25 kg/1 kg unetog P2O5 ili za 52 kg/P2Og iz MAP-a (11:52) uneti 273 kg CaO po 1 ha. Analize u poslednjih nekoliko godina su pokazale da se na zemljištima ispod pH 6,5 može koristiti MAP za popravku sadržaja fosfora.
    – anliza tj ekstrakcija za AL metodu gde su pH zemljišta ispod 7, daje dobre pokazatelje sadržaja P u zemljištu.
    – voditi računa da je na zemljištima, glinovitim, kao što je smonica i gajnjača, potrebno uneti P i K bez obzira na visoke vrednosti u analizi jer se isti ne mogu iskoristiti zbog tipa sekundarnih minerala gline, ilit i kaolinit, koji P i K drže čvrsto vezane za čestice zemljišta tj unutar kristalne rešetke glinenih minerala.

    Ukoliko smatrate, kolega, da treba o ovome da porazgovaramo stojim Vam na raspolaganju. Srćšna Vam Nova 2019 i predstojeći Božićni praznici.
    Bogan Garalejić- Gariša, 0648814407 ili b.garalejic@gmail.com

   Gledanje 1 članka - 1 do 2 (od 2 ukupno)
   • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.