Vreme primene đubriva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513003
  Jerinić Svetlana
  Učesnik

   Đubrenje poljoprivrednih kultura je neophodna mera za dobijanje visokih prinosa i kvalitetnog proizvoda. Pored izbora odgovarajuće količine i formulacije đubrive, vazan momenat je i vreme primene. Biljna hraniva koja se unose mineralnim đubrivima biljakam treba da budu dostupna u fazi porasta ili razvića.
   Da bi bila dostupna potrebno je vreme da se hraniva iz đubriva transformišu u pristupačne oblike. U zavisnosti od vrste đubriva taj period može biti duže ili kraći.
   Vegetacioni period nekih gajenih biljaka je jako dug, tako da se obezbeđenost hranivima ne može toliko dugo održavati.
   Zbog svega toga potrebno je podesiti vreme primene đubriva imajući u vidu zemljišne osobine, stanje hraniva u njemu, osobine đubriva, kao i potrebe gajenih biljaka.
   U proizvodnji vreme primene đubriva tesno je povezano sa agrotehničkim merama, odnosno osnovnom obradom, predsetvenom pripremom zemljišta, međurednim kultiviranje, sadnjom voćaka i sl.
   Vreme primene đubriva najčešće se određuje prema osobinama biljnih hraniva koja se unose đubrenjem.
   Azot u đubrivima se nalazi u nepristupačnim oblicima, već mora preći u pristupačne oblike sve do nitata. Zbog velike pokretljivost azota u zemljištu podložan je ispiranju, te se standardna azotna đubriva ne unose odjednom, nego u više navrata. Složena đubriva koja su namenjena osnovnom đubrenju moraju sadržati azot u amidnom ili amonijačnom obliku. Primena azota pred setvu, zajedno sa setvom ili u prihranjivanju zahteva njegovo brže delovanje, pa se unosi u amonijačnom i nitratnom obliku, ili pak samo nitratnom. Zajedno sa setvom treba izbegavati UREU, jer može delovati štetno na klicu.
   Fosfor u zemljištu lako prelazi iz rastvorljivih u manje rastvorljive oblike. Slabo je pokretan, dobro se vezuje za adsorptivni kompleks zemljišta. U zemljištu ne stvara povećane, niti štetne količine, može se upotrebiti u jednom navratu u povećanoj količini. Zbog slabe pokretljivosti potrebno ga je osnovnom obradom uneti na željenu dubinu.
   Kalijum je kao i fosfor slabo pokretljiv u zemljištu. Dobro je vezan za adsorptivni kompleks, pa čak može doći i do njegove štetne fiksacije. Kao i fosfor potrebno ga je uneti osnovnom obradom na željenu dubinu.

   dipl. ing. Svetlana Jerinić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.