Vitamini u ishrani živine – Zumreta Trtovac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #576910
  Trtovac Zumreta
  Učesnik

   Kao i svim domaćim životinjama i živini su neophodni vitamini  za normalno funkcionisanje, dobro zdravlje i proizvodnju. Kada govorimo o živinarskoj proizvodnji, obično je to intenzivna proizvodnja gde je stres obavezan pratilac živine. Zbog tog stresnog stanja najčešće dolazi do nedostatka vitamina, takozvane hipovitaminoze.

   Hipovitaminozu, tj nedovoljnu količinu vitamina u organizmu živine, izaziva nepravilna ishrana, nepravilna nega i držanje živine, neodgovarajuće osvetljene i zagrevanje, prevelika gustina naseljenosti, prisustvo štetnih gasova u objektu i nedovoljna ventilacija.

   Da bi se sve ovo izbeglo u ishrani živine se koriste potpune smeše  i vitaminski premiksi za svaku kategoriju živine posebna smeša i premiksi. Taj nedostatak se naročito odnosi na vitamine A, D, B2 i B12, koje živina dobija koristeći u ishrani razne premikse, a u uobičajenim hranivima ih nema u dovoljnim količinama. Zato se u intenzivnoj živinarskoj proizvodnji isključivo koriste industrijski proizvedene smeše sa preciznim procentom hranljivih materija za svaku kategoriju živine posebno, uz odgovarajući miris i ukus.

   Dipl.ing stočarstva Zumreta Trtovac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.