UTICAJ ISHRANE NA REPRODUKCIJU

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588037
  Stanković Saša
  Učesnik

   Reprodukcija ili razmnožavanje životinja, pored genetskih faktora, zavisi i od ishrane. U razmnožavanju životinja učestvuje mužjak i ženka. Zbog bremenitosti na ženku pada veći teret reprodukcije. Od pravilne ishrane mužjaka i ženke za priplod zavisi uspeh reprodukcije. Dobar priplodni podmladak može se dobiti samo pravilnom ishranom njihovih majki i za vreme graviditeta.
   Sterilitet ženki najveća je smetnja razmnožavanja životinja. Jalovost plotkinja svih vrsta životinja prisutna je u mnogim zapatima. Jalovost krava iznosi 10-20%, kobila 20-60%, ovaca nazimica i krmača 5-20%. Računa se da je najmanja jedna trećina steriliteta životinja uzrokovana greškom u ishrani. Sterilitet može da bude privremen i trajan, reverzibilan i ireverzibilan. U praksi može da se sretne tzv. “gladni” i “izložbeni” sterilitet. Sterilitet usled pothranjenosti je propratna opšta oskudice hrane, pojedinih hranljivih sastojaka, pojedinih mineralnih materija, najčešće energija i peoteina sastojaka, najčešći mineralnih materija i vitamina.
   Životinje koje se ispravno hrane postaju polno zrele kad dostignu 40-60% definitivne telesne mase. Prvi estrus junica javlja se ranije kada se hrane obrocima koji sadrže energije iznad potreba a kasnije kada se hrane obrocima ispod energetskih potreba za određeni uzrast. I preobilna ishrana negativno utiče na oplodnju. Dnevni prirasti junica do oplodnje ne treba da prelazi 700g a nazimica 500g.

   Miloš Marković, PSSS Niš

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.