USLOVI SKLADIŠTENJA POVRĆA

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Pavlović Goran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512847
    Pavlović Goran
    Učesnik

      Дужина складиштења појединих врста поврћа је различита и зависи од биљне врсте, процеса кроз које је оно прошло после бербе и услова складиштења. Спољашњи фактор који највише утиче на дужину чувања поврћа је температура. Одржавањем ниских температура у складишном простору смањује се губитак влаге и спречава увенуће поврћа, успорава се развој микроорганизама који изазивају трулеж и смањује се синтеза етилена, који такође у великој мери утиче на квалитет ускладиштеног поврћа.
      Етилен је безбојни гас који се нормално производи у биљним ткивима и који убрзава сазревање плодова, иницира појаву боје и цветање, али и доводи до омекшавања плодова, губитка хлорофила у зеленим ткивима (тј. жућења и губљења боје), појаве тамних пега на зеленој салати, жућење брокола, прокеља и краставаца или горког укуса шаргарепе. Етилен поготово упијају купусњаче, лиснато поврће, пасуљ, шаргарепа, грашак, паприке, патлиџан и краставац, па ово поврће треба изоловати од поврћа које емитује етилен (диње, парадајз, печурке и највећи број врста воћа). Кромпиру и луку етилен помаже да не проклијају па их је пожељно складиштити у близини поврћа које емитује етилен. Велике количине етилена у затвореном простору обично потичу из заражених, оштећених и плодова који сазревају, због тога је од велике важности редовно проветравати складишне просторије и проверавати здравствено стање ускладиштених плодова. Приликом складиштења плодова треба водити рачуна да cкладиштењу наменити само најквалитетније поврће, треба одстранити све плодове оштећене механичким повредама и оне на којима су присутни симптоми деловања узрочника биљних болести или инсеката. Када се ускладиште, овакви плодови подложнији су гљивичним и бактеријским болестима и са њих се узрочници болести могу проширити на остале, здраве плодове. Поврће брати на врхунцу зрелости односно, када плодови имају највећи квалитет. Време и начин бербе зависе од врсте и сорте. Током и после бербе треба пажљиво руковати плодовима како би се избегла механичка оштећења. За складиштење производити касније сорте поврћа које исто боље подносе. Зелене делове стабљика и листове обавезно одстранити пошто плоду одузимају воду и брзо труле. Сушење већине плодова пред складиштење није препоручљиво, сем за црни и бели лук, бундеву и тиквице, које треба држати на сунцу око две недеље како би им кора добила чврстину.
      Горан Павловић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.