Ukorenjavanje – Svetlana Zlatarić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512483
  Zlatarić Svetlana
  Učesnik

   Ukorenjavanje predstavlja porast i razviće žila i žilica korenovog sistema. Korenovi pšenice u prvo vreme rastu brže od nadzemnog dela, naročito pri optimalnoj vlažnosti zemljišta koja se može postići navodnjavanjem. Klicini koreni do faze tri lista dostižu dubinu oko 60 cm.

   U fazi nicanja formira se primarni koren, koji isključivo u početku, snabdeva mladu biljku vodom i hranim. U daljem razvoju biljke počinje razvoj sekundarnog korena iz čvora bokorenja, koji se formira u fazi tri stalna lista. Primarni koreni rastu više u dubinu i u nepovoljnim uslovima za formiranje sekundarnog korena, oni jedini ostaju do kraja života biljke. Međutim i posle formiranja sekundarnog korena, primarni koreni se i dalje razvijaju i ostaju aktivni do kraja života biljake. Sekundarni koreni koji se još nazivaju i “stablovi” razvijaju se iz čvora bokorenja. Produktivnost biljke je utoliko veća ukoliko je jače razvijen korenov sistem.

   Najveći deo korenovog sistema pšenice, formira se u oraničnom sloju. Prodiranje korena u dubinu vezano je za obradu, đubrenje i stanje vlage u zemljištu. Razvoj korenovog sistema zavisi i od aeracije i temperature zemljišta. Pri poboljšanom vodno-vazdušnom režimu korenov sistem se brzo razvija zahvaljujući povoljnoj aeraciji. Na nižim temperaturama brže se razvija koren nego nadzemni deo i obrnuto.

   Dipl.ing Svetlana Zlatarić
  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.