Ukorenjavanje pšenice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524985
  Zlatarić Svetlana
  Učesnik

   Ukorenjavanje pšenice nije ništa drugo nego porast i razviće žila i žilica korenovog sistema. Korenovi pšenice u prvo vreme rastu brže od nadzemnog dela,naročito pri optimalnoj vlažnosti zemljišta, koja se može postići navodnjavanjem. Klicini koreni do faze 3 lista dostižu dubinu oko 60 cm.
   U fazi nicanja formira se primarni koren koji, isključivo u početku, snabdeva mladu biljku vodom i hranom.U daljem razvoju biljke počinje razvoj sekundarnog korena iz čvora bokorenja, koji se formira u fazi tri stalna lista. Primarni koreni rastu više u dubinu i u nepovoljnim uslovima za formiranje sekundarnog korena oni jedino ostaju do kraja života biljke. Međutim , i posle formiranja sekundarnog korena, primarni koreni se i dalje razvijaju i ostaju aktivni do kraja života biljke. Sekundarni koreni koji se nazivaju i „stablovi“razvijaju se iz čvora bokorenja. Produktivnost biljke je utoliko veća ukoliko je jače razvijen korenov sistem.
   Najveći deo korenovog sistema pšenice formira se u oraničnom sloju. Prodiranje korena u dubinu vezano je za obradu, đubrenje i stanje vlage u zemljištu. Razvoj korenovog sistema zavisi i od aeracije i temperature zemljišta. Pri poboljšanom vodno-vazdušnom režimu korenov sistem se brzo razvija zahvaljujući povoljnoj aeraciji. Na nižim temperaturama brže se razvija koren nego nadzemni deo i obrnuto.
   PSSS Šabac
   Savetodavac za ratarstvo Svetlana Zlatarić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.