U susret prihranjivanju pšenice – Snežana Stojković-Jevtić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512540
  Stojković-Jevtić Snežana
  Učesnik

   Početak februara pravo je vreme da se misli na prihranjivanje pšenice.Jer prihranjivanje je važna agrotehnička mera koja se izvodi zato što pšenica ima dosta dug period vegetacije (240-260 dana) pa je potrebno dodatno unošenje azota. Najbolje vreme za ovu meru je neposredno pred intenziviranje rasta i razvića pšenice, odnosno, krajem zime. Prihranjivanje se obavlja pre ulaska pšenice u fazu vlatanja, kada se formiraju elementi prinosa. Ako se sa ovom merom zakasni, prihranjivanje neće imati uticaja na prinos. To znači da prihranjivanje treba obaviti obično krajem februara, početkom marta što zavisi od uslova zime.

   Po pitanju broja prihranjivanja, treba znati da se u normalno razvijenom usevu prihranjivanje obavlja u jednom navratu. U slabije razvijenom usevu prihranjivanje se obavlja dva puta. Drugo prihranjivanje u tom slučaju utiče na poboljšanje opšteg stanja useva i kasnije na nalivanje zrna.
   U praksi se pšenici ako se prihranjuje dva puta a zemljište je neutralne pH reakcije prvi put daje UREA a KAN u drugom, korektivnom prihranjivanju. Na kiselim zemljištima (a takvih je u Kolubarskom okrugu bar 70 %) za prihranjivanje uvek treba koristiti KAN. Kada su u pitanju količine azota koje treba dati prihranjivanjem najbolje je ako se one odrede N-min metodom. U PSSS Valjevo od prošle godine postoji mogućnost određivanja potrebnih količina azota N -min metodom. Ako se ne radi N min metoda potrebne količine N određuju se na osnovu:

   tipa zemljišta
   uslova zime
   preduseva
   đubrenja preduseva otpornost i sorte na poleganje
   stanja useva pšenice

   Sve ove parametre treba uzeti u obzir pre nego što se donese konačna odluka o broju i vremenu prihranjivanja kao i o količini đubriva koja će se primeniti.Takođe treba znati da se većim,dodatnim količinama azotnih đubriva ne mogu nadoknaditi propusti koji su napravljeni u dosadašnjoj agrotehnici useva pšenice (kasna osnovna obrada,kvalitet i blagovremenost setve, setva merkantilnog semena itd) a doveli su do lošeg stanja useva koje bismo prihranjivanjem želeli da popravimo.

   dipl.ing. Snežana Stojković-Jevtić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.