Trešnjina muva (Rhagoletis cerasi)

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Ivanović Marija.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579656
  Ivanović Marija
  Učesnik

   Једна од најзначајнијих штеточина трешње је трешњина мува. Одрасла јединка је дужине до 5 мм, сјајно црне боје, са жутим пегама на глави и грудима. Крила су провидна, карактеристичних плавичасто-црних предњих крила.

   Мува презимљава у земљи испод крошње воћке, у кокону, у стадијуму лутке, на дубини од неколико центиметара. У мају месецу, наредне вегетације, из земље излеће имаго. Десетак дана одрасле јединке се хране на листу, а потом полажу јаја, најчешће у време када плод почиње да мења боју од зелене ка жутој, односно  црвеној. Од полагања јаја до изласка ларве обично прође недељу до две. Ларва пролази кроз мезокарп, све до коштице, хранећи се слатким соком и месом плода. Интензивна исхрана и развој траје око месец дана. Плод омекша, трули, смежурава се и опада. Ларва излази из опалог плода, или из плода осталог на грани, спушта се на земљу и продире на неколико центиметара дубине, на место где ће, у стадијуму лутке у кокону, провести, једну, две, понекад и три зиме. На местима убушивања у плод долази до оштећења покожице. Оштећена места су погодна за насељавање патогена, проузроковача трулежи.

   Трешњиња мува је топлољубива врста, па у годинама када је у време полагања јаја топло, штете су знатно више. Ране сорте углавном избегну полагање јаја, па су директне мере сузбијања усмерене ка средњепозним и позним сортама.

   Бројност штеточине може се смањити спровођењем различитих мера:

   – Обрадом земљишта око стабла, пре маја месеца, како би се уништиле лутке у кокону и спречило излетање имага;

   – Уклањањем дивље трешње из близине засада;

   – Детаљном бербом и изношењем свих плодова из засада;

   -Постављањем визуелних, флуоресцентно жуто обојених мамаца, премазаних трајним безмирисним лепком. Плоче се постављају oд средине маја до средине јуна у круну воћака. Ухваћене женке биће онемогућене да положе јаја;

   – Хемијске мере спроводе се када се на плочама региструје присуство трешњине муве изнад прага штетности (за средњепозне сорте изнад две, а за позне изнад једне одрасле јединке). У циљу спречавања полагања јаја препоручије се примена инсектицида на бази а.м. deltametrin или а.м. lambda-cihalotrin, регистрованих за сузбијање трешњине муве. Инсектицидни третман може се спровести искључиво у засадима у којима постоји могућност да се испоштује каренца (углавном код средње позних и позних сорти).

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.