Tok normalnog porođaja krava-Goran Joksić

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 meseci ranije by Joksić Goran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #576579
  Joksić Goran
  Učesnik

   Partus nastaje iza pripremnog perioda organizma majke i fetusa kao fiziološki akt. To se sve odvija u 3 faze: faza otvaranja, faza istiskivanja fetusa i faza izbacivanja posteljice. Prva faza-faza otvaranja traje 4-12 časova, istiskivanje 1-6 časova i izbacivanje posteljice 8 časova.

   Prva faza počinje kontrakcijom mišićnih vlakana uterusa da bi se otvorio cerviks i tako stvorio prostor za prolazak ploda kroz porođajni kanal. Krave su tada uzbuđene i nemirne. Često ležu i ustaju. Često deficiraju i uriniraju, gledaju prema zadnjem delu tela.

   Druga faza je faza istiskivanja. Nju karakteriše potpuno otvaranje cerviksa, kontrakcija trbušnih mišića i dijafragme i najzad izlazak fetusa u spoljnu sredinu. Fetus teleta se pruža u pravcu pružanja uterusa. U 95% glava i prednje noge su okrtenuti prema spoljnoj sredini. To je prednji situs. Zadnji situs je u 5% slučajeva. Dvojke se rađaju u 1-2%, dok su trojke i četvorke izuzetno retka pojava.

   Treća, poslednja faza je izbacivanje posteljice. To se dešava 8 sati posle normalnog porođaja. Nakon toga nastaje faza smirivanja i involucija materice.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.