TESTIRANJE KLIJAVOSTI SEMENA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #580668
  Zoran lazarov
  Učesnik

   Проверавање клијавости семене је превентивна мера која нам помаже да постигнемо боље резултате у гајењу биљака, у том смислу што смањује губитке и обезбеђује ефикаснију употребу одговарајућих ресурса.

   Проверавање клијавости семена пре сетве је значајно из неколико разлога:

   Ефикасност ресурса – тестирање клијавости нам омогућава да индетификујемо семе које неће клијати. То спречава непотребно трошење времена, труда и ресурса на сетву семена које неће  или ће у малом проценту проклијати.

   Планирање – када знамо колико семена можемо очекивати да проклија, можемо боље планирати и прилагодити количину семена коју треба посадити. Ово је нарочито важно код гајења усева на већим површинама.

   Квалитет садног материјала – тестирање клијавости такође помаже у процени квалитета садног материјала. Ако се примети да је клијавост ниска тј. мала, то може бити знак да је семе старије или лоше складиштено, па може утицати на укупну продуктивност биљака.

   Економска ефикасност – клијавост семена директно утиче на успех усева. Проверавањем клијавости, можемо смањити губитке и повећати економску ефикасност нашег пољопривредног пројекта.

   Време сетве – познавање клијавости помаже нам у одређивању најповољнијег тренутка за сетву, јер ако знамо колико дуго ће требати да семе проклија, можемо планирати сетву у оптималном тренутку за нашу климу и услове.

   Сам поступак тестирања клијавости семена може се урадити на следећи начин:

   Припрема – узима се узорак семена, из партије семена које се планира за садњу. Неке врсте семена често показују боље резултате када су свеже (нпр. семе парадајза).

   Влажење – навлажи се папирни убрус или памучна крпа, који се ставља на равну површину (нпр. тањир). Убрус или крпа не сме бити превише влажан, али довољно да одржава потребну влагу.

   Распоред семена – семе се поставља на влажну и равну површину у танком слоју али са довољно простора  између њих.

   Покривање – након постављања семена потребно је такође покрити семе влажним убрусом или крпом. То доприноси задржавању влаге и симулира услове клијања из природе.

   Одржавање влажности – потребно је редовно проверавати и одржавати потребну влажност, како би семе имало оптималне услове за клијање што се влаге тиче.

   Посматрање клијвости – такође треба редовно, током поступка пратити семе како би се утврдио прави моменат клијања семена, и на основу тога донео прави закључак о моменту и проценту клијавости семена.

   дипл. инж. Зоран Лазаров

   ПССС Врање

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.