Suzbijanje bele leptiraste vaši preventivnim i hemijskim metodama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524928
  Šević Milan
  Učesnik

   Bela leptirasta vaš (Trialeurodes vaporariorum) je rasprostranjena polifagna vrsta insekta, prisutna je u svim krajevima Srbije. Štete nanosi na povrtarskim kulturama: paradajz, kupus, paprika, salata, u plasteničkoj proizvodnji i na otvorenom polju. Ova štetočina naseljava i razne vrste cveća. Najznačajnije štete nanosi na paradajzu gajenom u zaštićenom prostoru, gde često dolazi do prenamnoženja ove štetočine. U našoj zemlji pri povoljnim uslovima može imati 8 do 10 generacija u toku godine koje se međusobno preklapaju. Odrasli insekt je sitan veličine do 2 mm, telo i krila su prekrivena belom voštanom prevlakom. Larve i jaja ovog insekta se golim oko teško uočavaju. Štetu nanose odrasli insekti i larve sisanjem sokova floemskih ćelija, izazivajući hlorozu i ukupno slabljenje biljke domaćina, dok njihova sekrecija medene rose stvara povoljne uslove za razvoj saprofitnih gljiva čađavica koja smanjuje fotosintezu biljaka. Indirektne štete bela leptirasta vaš nanosi kao vektor biljnih virusa. Upotreba insekticida i dalje je glavni pristup suzbijanju T. vaporariorum. Međutim, izložene pritisku selekcije učestalim tretmanima prskanjem insekticidima, populacije bele leptiraste vaši razvijaju otpornost na insekticide prve generacije (organofosfate, karbamate, piretroide), kao i na neonikotinoide i druge novije insekticide. Održiva dugoročna strategija za suzbijanje ove vrste štetočina mora se zasnivati na integraciji različitih preventivnih, agrotehničkih bioloških i hemijskih mera.
   Mere zaštite: Suzbijanje je dosta komplikovano i treba ga izvoditi cele godine, počevši od preventivnih mera, koje se odnose na higijenu u plasteniku, postavljanja mreža na svim ulazima u zaštićen prostor, tretiranje dezinfekcionim sredstvima konstrukcije i stolova u plastenicima i staklenicima, dezinfekcija zemljišta, unošenje zdravog sadnog materijala, uništavanje korovskih i preostalih gajenih biljaka u zaštićenom prostoru tokom zime na kojima prezimljava ova štetočina. Relativno nova metoda je primena predatora bele leptiraste vaši. Po zasnivanju povrća treba stalno pratiti pojavu šteočine, postavljanjem feromonskih klopki. Suština u praćenju je na vreme uočiti štetočinu i pravovremeno delovati da ne dođe do preklapanja generacija, kojih može biti do 10 godišnje. Ako dođe do prenamnoženja ove štetočine zaštita je dosta otežana i delovanjem insekticida samo se privremeno smanji brojnost. Sa hemijskim merama treba otpočeti kada se uoči jedan leptir na sto biljaka. Suzbijanje je otežano zbog istovremene pojave raznih razvojnih stadijuma, koji su različito osetljivi prema insekticidima. Telo larvi i lutki je obavijeno voštanom navlakom koja ih štiti od delovanja insekticida.
   Efikasna zaštita u zaštićenom prostoru se postiže sa primenom insekticidima kratke karence iz grupe piretroida (Fobos i Talstar), neonikotenoida (Comfidor i Afinex), blokatora ishrane (Chess) i na bazi nove grupe insekticida dimaidi aktivna materija Cijanotraniprol – Ciazapir (Exirel). Problem je jer ova štetočina dostiže maksimum brojnosti u zaštićenom prostoru u vreme berbe. Pre tretiranja obrati plodove u tehnološkoj i biološkoj zrelosti, pa tek nakon berbe uraditi tretman insekticidom uz obavezno poštovanje karence.
   Dr Milan Šević

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.