Šupljikavost lišća šljive

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #585565
  Jovičić Marinko
  Učesnik

   Stigmina carpophila  је болест која напада све врсте коштићавог воћа. Осим шљиве напада и брескве,нектарине, трешњу, вишњу, кајсију. Напада лист, плод и младаре.

   На листовима се могу наћи округласте црвено-смеђе пеге, обично оивичене тамнијим рубом. Унутрашњи део пеге испада – одумрло ткиво и тако лист постаје шупљикав. По томе је и болест добила  име. Узрок тог испадања представља антитоксичну одбрамбену реакцију биљке на деловање патогена. Јаче заражени листови отпадају, код неких сорти и пре него што јаче постану  шупљикави па воћка у случају јачег напада остаје готово без лишћа.

   Основно прскање је препаратима на бази бакра у опадању листова у јесен, па све до бубрења пупољака. Али, то није довољно па је потребно  фунгицидима извршити још 3-4 прскања. Прво одмах после цватања, друго 2-3 недеље након тога и треће за  три недеље након претходног отприлике. Ово је просечно и зависи од падавина као и од године.

   У јако кишовитој години болест је тешко у потпуности зауставити, искључиво ако се уселила у засад, јер је тада њен инфективни потенцијал висок. Треба настојати да се прскања обаве пред кишу или ако допусти време у почетку кише. Дакле, искључиво превентивно. Препорука је и садња отпорнијих сорти, резидба оштећених (рак-ранице) и осушених гранчица.

   Опасност шупљикавости није само у томе што она доводи до губитка бербе у тој години, већ и у томе што инфицира пупољке и изданке. Ти изданци или одумиру или излучују смолу, а пупољци се не развију. Стабла с јачим смолотоком се чак могу и осушити у целости.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.