Stočni kelj

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513320
  Despotović Dušan
  Učesnik

   Biljka koja se u poslednje vreme sve više koristi, kako u stočarskoj proizvodnju, tako i ratarskoj. Njegova važnost u stočarskoj proizvodnji se ogleda u vremenu pristizanja za korištenje u ishrani stoke, kao i količini i kvalitetu zelene mase koja se može iskoristiti za ishrani stoke. Sa ratarskog stanovišta, suprotno tome što iznosi velike količine hraniva koje ugrađuje u veliku količinu lisne mase, izvanredna je kultura za sideraciju. Neiskorištena zelena masa stočnog kelja, zaorana, može poslužiti kao izuzetno dobra podloga za setvu okopavina. Seje se u više vremenskih termina. Kao ozimi i jari, glavni, naknadni i postrni usev. Ozimi se seje u septembru i početkom oktobra, a stiže za korišćenje u aprilu i maju Ako se uzne količina semna po jedinici površine, njegova cena i količina mase koju ta kultura ostvari , kao i korist koja proističe iz njenog zaoravanja, njegovom proizvodnjom se može ostvariti ne mala ušteda u proizvodnji.

   Dušan Despotović

   Pitanje vezano za tekst:
   Molio bih Vas za malo vise podataka o gajenju kelja namenjenog za sideraciju. Koliko se hranljivih materija unese u zemljište na ovaj način i da li postoje ograničenje za sadnju voćarskih ili nekih drugih kultura na toj površini. Takodje bih Vas molio i za, eventualno, količine veštačkih djubriva koje je potrebno dodati prilikom setve. Takodje bi smo hteli da kelj zasejemo i izmedju redova mladog, tek zasnovanog, voćnjaka. Ima li nekih razloga da to ne uradimo. Kada se kelj zaorava prilikom ovakve primene ?

   Korisnik: Slavoljub

   Odgovor:
   U proseku po hektaru daje 750kg proteina, 300kg ugljenih hidrata, sadrži dosta fosfora i kalcijuma. kao i svaka kupusnjača ima visoke zahteve prema stajnjaku pa je i poželjno uneti njega. Oko 30t/ha zgorelog. Zavisno od preduseva, unošenje mineralčnih hraniva opredljuje količina zaoranih žetvenih ostataka, Što više žo, formulacija sa više N, radi njihove brže razgradnje. pošto je trenutna situacija na njivama veoma sušna-deficit patavina, čim se stvote uslovi uneti stajnjak i mešano. Stevu treba obaviti do ktaja X da bi se bolje razvio do snega, ako ga bude. Prihranu možete obaviti nakon izlaska iz zime. Najbolje je folijarno, da bi se izbeglo truljenje lista usled zapaganje granula. U ratarskoj proizvodnji, zelena masa se zaorava u proleće po potrebi. Što se zaoravanja u voćnjaku tiče, nisam imao iskustva, ali može se uraditi. Može se zaoravati dosta ranije kada je niži. Može se pokositi, isitniti, razbacatu i freziratu. Obratoti pažnju na koren.

   Dušan Despotović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.