Štitaste vaši

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Stojkić Slavica.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512666
  Stojkić Slavica
  Učesnik

   ŠTITASTE VAŠI –Slavica Stojkić

   Štitaste vaši su sitni insekti prečnika nekoliko mm. Zavisno od vrste, oblik štita varira i može biti okrugao ili ovalan, u vidu zareza, glatke ili hrapave površine i različite obojenosti. Izgrađen je od voštanih materija koje su lučevine
   specijalizovanih žlezda. Neki predstavnici ovih vaši prekriveni su voštanom
   brašnastom navlakom. U zavisnosti od vrste ženke polažu jaja pod štit, ispod
   sopstvenog tela ili u za to specijalno formiranoj jajnoj kesi. Godišnje imaju samo
   jednu do dve, retko veći broj generacija. Karakteriše ih mala pokretljivost jedinki, naročito ženki. Uglavnom je pokretna samo larva prvog stupnja koja se naziva ”lutalica”. Posle prvog presvlačenja kod većine vrsta, larve se usnim aparatom pričvrste za podlogu i u takvom stanju provedu ostatak života.
   Ovakav način života doveo je do izraženog polnog dimorfizma. Mužjaci se vidno
   razlikuju od ženki koje su beskrilne, često bez nogu ili sa redukovanim nogama,
   nemaju pipke i pokrivene su štitom ili voštanim sekrecijama. Za razliku od njih
   mužjaci su nežne građe, imaju jedan par krila, dobro razvijene pipke i noge, i
   atrofiran usni aparat. Međutim, uprkos malim dimenzijama štitaste vaši izazivaju velike štete. Radi se o izuzetno polifagnim štetočinama koje se mogu naći na velikom broju biljaka hraniteljki. Isisavanjem sokova mogu dovesti do sušenja rodnih grana, a u slučaju povećane brojnosti i do propadanja celog stabla. Tokom vegetacije njihovo prisustvo evidentno je na lišću i na plodovima. Usled jakog napada plodovi postaju sitni, neugledni, lošeg ukusa sa smanjenom tržišnom vrednošću. Osim direktnih šteta ove vaši luče i velike količine ”medne rose” koja je idealna podloga za razvoj gljiva.
   U regionima gajenja šljive veoma je česta šljivina štitasta vaš – Lecanium corni koja se, osim na šljivi, može naći na breskvi i nekim drugim biljkama. Kalifornijska štitasta vaš – Quadrispidiotus parniciosus je jedna od najznačajnijih štetočina jabuke i kruške.
   U regionima gajenja šljive veoma je česta šljivina štitasta vaš – Lecanium corni koja se, osim na šljivi, može naći na breskvi i nekim drugim biljkama. Kalifornijska štitasta vaš – Quadrispidiotus parniciosus je jedna od najznačajnijih štetočina jabuke i kruške.
   Kao rezultat reakcije tkiva na njeno prisustvo, na plodovima i na letorastima javljaju se crvenkaste pege čija se vidljivost povećava ukoliko se nakvase vodom. Osim na ovim, ova štetočina može se sresti na još oko 170 drugih biljnih vrsta. Na voću se veoma često nalaze i druge vrste ovog roda kao što su Q. ostreaeformis – školjkasta štitasta vaš i Q. pyri – kruškina štitasta vaš. Zapetasta štitasta vaš – Lepidosaphes ulmi, koja se od prethodnih vrsta lako razlikuje po obliku štita koji podsjeća na zarez, takođe je izrazito polifagna i osim voća napada i mnogobrojno šumsko drveće.
   U južnim krajevima na breskvi i vinovoj lozi sreću se breskvina štitasta vaš –
   Lecanium persice i Pseudaulacaspis pentagona – dudova štitasta vaš. Na vinovoj lozi javlja se i Pulvinaria vitis – lozina štitasta vaš medić.
   Kada se pregledom voćnjaka konstatuje prisustvo ovih štetočina mora se vršiti njihovo suzbijanje. S obzirom da voštane sekrecije čine štitaste vaši nedostupnim

   za delovanje većine insekticida najefikasnija zaštita postiže se zimskim tretiranjem preparatima kao što su: Galmin, Crveno ulje,Belo ulje, Nitropol S Suzbijanje u kasnijim fazama je mnogo teže. Ljetnja tretiranja, ukoliko se ukaže potreba, izvode se u vreme pojave pokretnih stadijuma zbog čega je neophodno pratiti situaciju u voćnjaku. Koriste se : organofosfatni insekticidi kao što su: Dimetogal, Lannate-90, Nurelle d, Konzul… u poslednje vreme za subijanje pokretnih formi(larve ) koriste se: Mospilan, Volley, Confidor uz dodatak okvašivača ili mineralnog ulja.
   Tretman se mora ponoviti za 10 do 14 dana.
   Voćke se moraju oprskati temeljno, obilnom količinom tečnosti.

   PSSS Smederevo savetodavac Slavica Stojkić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.