Šta je karenca?

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #574993
  Stanković Violeta
  Učesnik

   ШТА ЈЕ КАРЕНЦА?

    

   Период који мора проћи од тренутка примене пестицида у пољопривредној производњи до тренутка када се плод сматра безбедним за људску употребу зове се каренца. Лаички речено, каренцу дефинишемо као период чекања од прскања до бербе.Стручније речено, каренца представља период потребан за разградњу остатака пестицида на плодовима и изражава се у данима. Након овог периода, остаци пестицида на плодовима се потпуно разграде или њихова концентрација падне испод максималне дозвољене. У оба случаја плодови се сматрају безбедним за људску употребу.

   Каренца нам обезбеђује безбедне и здраве производе без обзира на обим и начин производње. Повећана концентрација остатака пестицида може изазвати акутно тровање. Иако су тежи случајеви тровања након само једног уноса релативно ретки и захтевају високу концентрацију пестицида, не треба занемарити потенцијалну опасност. Оно што је много опасније је чињеница да се многи остаци задржавају и накупљају у организму и дугорочно му наносе велику штету. Ово је посебно важно ако знамо да су многа од тих једињења канцерогена.

   Иначе не постоји начин да се прањем воћа и поврћа у потпуности уклоне остаци пестицида иако неки начини прања могу смањити њихову концентрацију.

   Када је у питању каренца и уопште примена пестицида постоји неколико честих заблуда.

   Прва и вероватно највећа тиче се тзв. „непрсканих“ плодова. Често ће вас „стручњаци“ и „поштени произвођачи“ уверавати да су плодови „непрскани“ само зато што су ситни, деформисани и флекави. Ружан изглед није гаранција да плодови нису третирани пестицидима. Напротив, ружни и флекави плодови могу бити последица закаснелог прскања, смањеног броја прскања, коришћења неисправних препарата.

   Друга велика заблуда, је тврдња да је каренца истекла јер су плодови убрани пре више месеци. Најчешће се ова тврдња односи на јабуку.  Обзиром да се ово воће често чува више месеци у хладњачама, многи самоуверено тврде да су се остаци пестицида разградили у том периоду. Ово једноставно није тачно, јер се након бербе процес разградње зауставља и концентрација остатака пестицида остаје непромењена.

   Трећа заблуда јесте да су плодови нездрави само због тога што су произведени уз примену пестицида. Уколико се пестициди примењују уз поштовање препорука за употребу, опасност по људско здравље је минимална.

   Четврта заблуда, коју често можемо чути, је да су плодови произведени по принципима органске производње непрскани и самим тим апсолутно безбедни. Иако њени принципи обезбеђују већу безбедност производа и у органској производњи се примењују оређени препарати за заштиту биља. И ови препарати, могу бити токсични за људе уколико се унесу у организам у већој концентрацији. Самим тим и овде се морају поштовати све предвиђене мере примене препарата и каренца.

   Дакле, драги произвођачи заштитите себе а и друге правилном применом пестицида уз обавезно поштовање каренце препарата. Уколико нисте сигурни или не знате, увек се можете обратити стручним службама за тачну информацију.

    

   Виолета Станковић, мастер инж.заштите биља

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.