ŠPARGLA

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Zlatarić Svetlana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512685
  Zlatarić Svetlana
  Učesnik

   Je biljka evropskog porekla, koja se koristi kao sveže i konzervisano povrće. Za ishranu se koriste mladi izdanci, stiže rano i ima dosta vitamina i drugih korisnih materija.
   To je višegodišnja biljka iz porodice lukova. Formira neku vrstu “čokota” u kojima se nagomilava rezervna hrana koja sledeće godine služi za obrazovanje nadzemnih izdanaka. Tako svake godine deo starih korenova izumire a iz vršnog dela čokota izbijaju novi korenovi, na tom vršnom delu izbijaju mladi pupoljci iz kojih na proleće rastu mladi izdanci koji se koriste za ishranu.
   Špargla je dvodoma biljka. Muške biljke su dužeg veka i prinosnije a ženske su boljeg kvaliteta i deblje.
   Kod nas se žpargla može gajiti u svim krajevima. Izdanci rastu i na temperaturi ispod 10 stepeni. Za gajenje su najbolja duboka , ocedna i rastresita zemljišta. Dobro podnosi sušu i poželjne su parcele okrenute jugu, zaklonjene od vetra.
   Setva se obavlja na redove s razmakom 50-60 cm. ili na trake sa 4-5 redova u traci su na 25 cm a između traka se ostave staze od 60 cm. U redu je razmak 5-7 cm.i ne proređuje se a dubina setve je 2-3 cm. količina semena 5-6 kg/ha. U jesen kada biljčice požute orežu se 5-6 cm. iznad zemlje a površina se pokrije i zaštiti od izmrzavanja.
   Rano sproleća se vade sadnice, pazi se da se koren što manje odšteti i sadi u dobro pripremljenu i stajnjakom nađubrenu parcelu. Sadnja se obavlja čim vreme dozvoli, rano u proleće, tako što se formiraju brazde i u njih polažu sadnice i zatvara se 5-6 cm zemlje. Brazde su inače dubine 20-30 cm ali se sada ne zatrpavaju celom dubinom, kasnije se ona postepeno vraća.
   Đubri se i mineralnim đubrivom sa oko 500 kg/ha, stim što se azot deo unosi rano u proleće a deo po završenoj berbi. Fosfor i kalijum se unose u jesen.
   Usev se okopava i štiti od bolesti. Beru se u trećoj godini i to samo 2-3 izdanka sa biljke a ostali se ostave da izrastu u stablo i sledeće godine nastavlja dalja redovna eksploatacija i može trajati do 20 godina. Berba traje od aprila do kraja maja. Sa čokota se skine 10-15 izdanaka a to je oko 6-10 t/ha.Za proizvodnju etioliranih izdanaka, potrebno je da se svakog proleća iznad redova špargle nagrne zemlja u obliku banaka, posle berbe izdanci se odgrnu i zemljište se ponovo poravna.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.