Sorte za proizvodnju vrhunskih vina

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Todorović Magdalena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588112
  Todorović Magdalena
  Učesnik

   Ове сорте карактеришшше чокот средње бујности, родност окаца је средње висока и висока, а гроздови су ситни и збијени. Пореклом су углавном из западне Европе али се због свог квалитета гаје широм света (Рајнски ризлинг, Траминац, Црвени и мирисни Совињон, Семијон, Бургундац бели, Шардоне, Бургундац сиви, Мускатоотонел, Тамјаника итд.).

   Сорте за производњу квалитетних белих вина

   Код ових сорти родност окаца је средње висока и висока, гроздови су нешто крупнији у односу на предходну групу, а зими се примењује дуга резидба. У ову групу спадају Италијански ризлинг, Малвазија бела, Милер тургау итд.

   Сорте за производњу стоних (обичних) белих вина

   Ове сорте имају бујан чокот , крупније и растреситије гроздове и крупније бобице од предходне групе. Родност окаца је слабија као и отпорност према ниским температурама, али отпорност према гљивичним обољењима варира (Смедеревка, Пловдина, Сланкаменка бела, Креаца итд.).

   Сорте за производњу врхунских црвених вина

   У ову групу спадају сорте пореклом из западне Европе и Балканског полуострва. Сорте пореклом из западне Европе карактерише добра отпорност према ниским температурама, али им отпорност на гљивичне болести варира (Бургундац црни, Каберне совињон, Каберне Франк, Мерло итд.).
   Од сорти пореклом са Балканског полуострва треба поменути Вранац, Блатину, Тамјанику црну, Кратошију итд.

   Сорте за квалитетна црвена вина
   У ову групу спадају Франковка, Гаме, Прокупац итд.

   Сорте за стона (обична) вина
   Сорте ове групе су углавном пореклом са Балканског полуострва и басена Седоземног мора. Карактеришу их бујни чокоти, крупни гроздови и бобице, а зими захтевају кратку или мешовиту резидбу. Као познатије сорте ове групе треба навести Скадарку, Португизер, Црну сланкаменку итд

   дипл.инж.Тодоровић Магдалена

   ПССС Куршумлија

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.