Šljivina osa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579652
  Ivanović Marija
  Učesnik

   Домаћин црне и жуте шљивине осе је шљива. Врста има једну генерацију годишње. Презимљава у стадијуму ларве, у земљи, на дубини између 5 и 10 cm. У пролеће, са порастом температуре земљишта изнад 10 степени, појављују се одрасле јединке. Појава имага поклапа се са фенофазом бубрења, а често и почетком цветања шљиве. Ток и дужина лета условљени су климатским факторима. У условима мање влажности и више температуре лет почиње раније, масовније је и краће траје. Уколико наступи кишан период, са падом температуре, лет се прекида до стабилизације временских прилика.

   После допунске исхране и парења, женка полаже јаја на спољашњу страну чашичних листића. Црна шљивина оса полаже јаја у слободне делове чашичних листића, а жута између слободних делова чашичних листића. Након пиљења, ларве се убушују у тек заметнуте плодове (величине неколико mm). Оне продиру ка семеној кућици хранећи се семенком. Након завршетка исхране на једном плоду, ларве прелазе у следећи. У просеку једна ларва оштети око 5 плодова, што је условљено усклађеношћу развоја биљке домаћина и ларве шљивине осе. На плодовима се уочавају улазни и излазни отвори. Простор којим се ларва кретала је непријатног мириса. Оштећени плодови у почетним фазама настављају развој, а касније опадају. Заједно са последњим плодом у коме се нашла, на земљу пада и ларва. На дубини од 5 до 10 cm испреда танку чауру, облепљену честицама земље, у којој ће презимити. Наредног пролећа прелази у лутку, па имаго. Тада део популације излази из земље, док део остаје у њему до наредног пролећа.

   У циљу утврђивања присуства одраслих јединки и њихове бројности, у засад је пожељно поставити беле лепљиве клопке. Имаго црне шљивине осе је црне боје (глава, груди, трбух и легалица), осим пипака и ногу који су смеђи. Провидна крила имају смеђу нерватуру. Дуг је 4 – 5 mm. Жута шљивина оса је нешто крупнија (4,5 – 5,5 mm), смеђе-жуте боје.

   У циљу смањења бројности популације шљивине осе, препоручује се јесења обрада земљишта око воћака. Мере заштите инсектицидима се спроводе у периоду пиљења ларви, а пре њиховог уласка у плодове. Хемијски третман се може вршити, регистрованим препаратима активне материје  deltametrin, само у засадима који су у прецветавању, у којима више нису присутни полинатори. Примена инсектицида у фази цветања је забрањена!

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.