Sljivin smotavac ( cydia funebrana )

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Galović Branko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #566943
  Galović Branko
  Učesnik

   Шљивин смотавац представља једну од главних штеточина шљиве. Распрострањен је у свим крајевима где се гаји шљива, у појединим годинама може да оштети и преко 60 % рода.

   То је мали тамносив лептир, чија је дужина тела 6-7 mm , а распон крила се креће о 13-15 mm. Предња крила су мркосива, а на задњем завршном делу предњих крила је бледосива мрља,а унутар ње четири црне тачке. Задња крила су једнолично обојена, нешто светлија од предњих.

   Јаје је ситно и округло, свеже положено је стакласто провидно, а касније постаје бело, затим жуто, а пред пиљење црне боје. Тек испиљена ларва је жута са црном сјајном главом. Одрасла ларва је дугачка 10-12 mm, ружичасте боје са мрком главом. Лутка је покривена, жутосмеђе обојена.

   У нашим условима шљивин смотавац развија две генерације годишње. Презимљава као одрасла гусеница у кокону, смештеном на заклоњеном месту најчешће испод попуцале коре шљиве. У пролеће, гусеница прелази у лутку, а затим у имаго.

   Лептири прве генерације излећу у априлу, мају, и почетком јуна. Јаја полажу 3-4 недеља после прецветавања шљиве, када плодови достигну величину лешника. Женка полаже јаја појединачно, на површину плода шљиве, али увек са његове доње стране. Просечно, женка положи 40-50 јаја. Ембрионално развиће заврши се за 9-15 дана. Испиљена ларва, кратко време креће се по површини плода, а затим убушује у плод. Нападнути плодови престају са растом, добијају љубичасту боју и отпадају. На местима убушивања ларве у плод јавља се смолоточина, па се по томе лако могу уочити оштећени плодови. Развиће ларве завршава унутар отпалог плода, хранећи се месом у околини семенке, и после 4-5 надеља достиже свој потпуни развој. По завршеном развоју, ларва напушта плод и одлази у пукотине коре при основи стабла, ради преображаја у лутку.

   Лет лептира друге генерације почиње од средине јула, који траје 4-6 недеља. Лептири полажу јаја на још зелене плодове. После пиљења ларва се убушује у плод, где достижу пун развој, а потом напуштају оштећене плодове док су још на стаблу. По изласку из плодова ларве се усмеравају према пукотини коре где опредају кокон за презимљавање.

   Моменат за интервенисање, против ове штеточине одређује се на основу праћења њеног развића (уз помоћ клопки са феромоном), односно динамике полагања јаја и оштећења плода, а пада у време када оштећења достигну економски праг штетности.

   Интезитет напада шљивиног смотавца може се смањити сакупљањем и уништавањем црвљивих плодова, постављањем ловних појасева и стругањем  старе испуцале коре. Ове мере не дају задовојавајуће резултате, па се морају користити хемијске мере борбе.

   Третирањ се изводе у почетку пиљења гусеница, а пре њиховиг убушивања у плод. За сузбијање шљивиног смотавца могу се користити препарати на бази a.m. : lambda-cihalotrin , emamektin benzoat , hlorantraniliprol и другим препаратима регистрованим за сузбијање шљивиног смотавца.

    

    

   Dipl.inž. Branko Galović

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.