Šljivin moljac – Branko Galović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512535
  Galović Branko
  Učesnik

   Šljivin moljac je veoma sličan jabukinom moljcu. Prednja krila su srebrnasto bele boje sa tri reda uzdužno poređanih crnih tačaka, a zadnja su sivkasta i obrubljena sivim dlačicama.

   Gusenice su žućkaste ili zelenkaste sa dva reda crnih tačkica na gornjoj strani tela. Lutke su vretenastog obilka . Kokoni su providni.
   Rasprostranjen je u svim rejonima gde se gaji šljiva. Prezimljava u stadijumu gusenice u jajnom leglu koje se najčešće nalazi na voćki. Početkom proleća gusenice napuštaju leglo, buše lisne pupoljke i izgrizaju lišće. Žive zajednički i oko organa koje napadaju prave zapretke. Preobrazuju se lutku u zaperku. Leptiri lete u junu, julu pa i kasnije i polažu jaja na kori grana i grančica i to najčešće na mestima koja su glatka. Ženka položi 30-80 jaja. Jaja su položena kao crep na krovu. Leglo se teško uočava jer ima boju kore. Može se povremeno javiti i na jabuci.

   Gusenice oštecuju pupoljke i lišće koje predhodno zapredu . U godinama jače pojave štete su velike, jer dolazi do potpunog golobrsta. Intenzitet napada se ocenjuje brojem guseničkih gnezda.

   Efikasno suzbijanje se sprovodi sakupljanjem i spaljivanjem zapredaka punih gusenica. Hemijskim preparatima suzbija se samo ako se utvrdi više od 5% zapredenih grančica na stablu. Tretiranje u toku vegetacije treba izvesti pre opredanja guseničnih gnezda.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.