Skladištenje i čuvanje suve šljive

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513053
    Sovilj Đorđe
    Učesnik

      Srbija ima dugu tradiciju u proizvodnji suve šljive I jedna je od vodećih zemalja po proizvodnji I izvozu suve šljive. Zbog svoje visoke hranljive I biološke vrednosti , suve šljive su u mnogim razvijenim zemljama visoko pozicionirane u ishrani stanovništva. Na žalost prosečna potrošnja stanovnika Srbije je daleko ispod potrošnje koja je u Sjedinjenim Američkim Državama, Zapadnoj Evropi ili Ruskoj Federaciji. Naši proizvođači suve šljive zavise od izvoza I cene na globalnom tržištu. Na kraju sezone sušenja u 2016 godini I tokom otkupa mnogi poljoprivredni proizvođači nisu bili zadovoljni otkupnom cenom pa su skladišta puna suve šljive I čeka se stabilizacija cena na tržištu. Osušena šljiva na poljoprivrednim gazdinstvima je proizvod za dalju preradu I posle otkupa suve šljive se radi klasiranje po veličini, pranje, rehidracija, konzervisanje, po potrebi vađenje koštice I pakovanje u finalnu ambalažu. Na gazdinstvima se suva šljiva uglavnom čuva u podnim skladištima u rinfuznom stanju. Za vreme čuvanja plodovi su izloženi mehaničkoj nečistoći, mikroorganizmima, štetočinama I kristalizaciji šećera na njihovoj površini. Pojedinih godina sva količina suve šljive se otkupi tokom zimskih meseci pa je I rizik od promena na suvim šljivama manji. To važi naročito za štete koje mogu izazvati insekti I grinje koji nisu aktivni na temperaturama nižim od 10 stepeni. Za očuvanje šljive od mikroorganizama potrebno je skladištiti suvu šljivu sa što manjim procentom vlage. Većina proizvođača suši šljivu na ispod 20 % vlage, međutim loši uslovi skladištenja mogu dovesti do pojave plesnivosti suvih šljiva. Zbog svega toga potrebno je dobro pripremiti skladište I dobro ga očistiti od fizičkih nečistoća, ostataka starih suvih šljiva, po potrebi izvršiti dezinsekciju, zaštititi suve šljive od vlage, svetlosti, stranih mirisa a plodovi ne smeju da budu u direktnom kontaktu sa zidovima skladišta. Za čuvanje suve šljive optimalna je temperature od 7 do 10 stepeni I relativna vlažnost vazduha od 65 do 70 %.

      dipl.ing. Đorđe Sovilj

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.