Šigeloza ždrebadi

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Jokić Predrag.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579637
  Jokić Predrag
  Učesnik

   Шигелоза  је акутна веома фатална септикемија код новорођене ждребади. Ова инфекције ждребади настаје најчешће од 1-3 дана живота. Узрочник је Shigella equuli које се често налази у дигестивном тракту здравих коња. Инфекција ждребади може настати in utero, али чешће је у питању постнатална инфекција преко пупчане врпце, нарочито у току порођаја. Ова болест је значајан узрок неонаталних угинућа ждребади у већини земања света. Акутна септикемија се у највећем броју случајева манифестује  угинућем без специфичних лезија. Код ждребади која преживе дуже од 24 часа јављају се супуративне лезије у реналном кортексу, зглобовима и танким цревима.

   Знаци болести манифестују се повишеном телесном температуром, општом изнемоглошћу, дијарејом, повремено дизентеријом, убрзаним дисањем и прекидом сисања. Поспаност и коматозно стање јављају се на рођењу или непосредно после тога.До угинућа обично долази у току 24 часа. У оболелих ждрабади понекад се јавља снажан абдомални бол у раном стадијуму болести. Ждребад ако преживе акутну фебрилну фазу јавља се артритис отоком зглобова и шепањем у току 1-2 дана. Угинића код ових случајева болест настају између другог и седмог дана.

   За терапију се користи антибиотик, најчешће стрептомицин. Како би се предупредила ова болест од значаја је елиминисање извора инфекције, примена хигијенских мера, посебно на рођењу и превентивно третирање антибиотицима на рођењу у проблематичним ергелама.

    

   Дипл. инг. Предраг Јокић

    

    

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.