Rovac (Gryllotalpa grylotalpa)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513489
  Lazić Zorica
  Učesnik

   Rovac je polifagna štetočina. Štete izaziva na povrtarskim i voćarskim kulturama Najveće štete nanosi u proleće. Štetočina kopa plitke hodnike ispod površine zemljišta i pri tom oštećuje i uništava korenje biljaka.Može da nanaese veće štete u zasadima jagode.Rovac je osetljiv na niske temperature i zbog toga se početkom ili krajem septembra u zavisnosti od temperature povlači na prezimljavanje. Prezimljava na toplijim mestima, najčešće u stajnjaku, kompostu ili dublje u zemlji (60-100 cm). Ova osobina može da se iskoristi za njegovo suzbijanje mehaničkim ili fizičkim merama, posebno na manjiim površinama. Ovaj način suzbijanja se primenjuje kopanjem lovnih jama. Jame se kopaju neposredno pre povlačenje rovca na prezimljavanje.

   Efikasno se suzbijaju primenom granuliranih insekticida: Galition G-5 u količini 40kg/ ha;Force 0.5G u količini 12-15 kg/ha; Granule se ravnomerno rasture po površini zemlje, a zatim se unesu u supstrat do dubine 10cm.Dobra efikasnost se postiže rasipanjem mamaka Mesurol 50g/100m2. Ovaj preparat se može primeniti i kasnije u zoni pojave rovaca u vidu gomilica koje se postavljaju u večernjim časovima. Mamci za suzbijanje rovaca mogu se napraviti na sledeći način: uzeti 10kg prekrupe, 0,5 šećera u prahu, 600g Fenitritiona i više puta dobro izmešati. Ovako pripremljene mamce rasturiti po površini leja u večernjim satima. Prilikom spravljanja mamaca koristiti gumene rukavice i masku. Mamce spravljati na otvorenom prostoru i izbegavati udisanje pare od preparata Fenitrotiona.

   Suzbijanje u već zasnovanim zasadima i kulturama je mnogo teže i manje efikasno, nego primena preventivno u predsetvenoj pripremi zemljišta.Primenom insekticida u toku vegetacije depozicija nije ravnomerna i javlja se problem poštovanja vremena karence u kuturama sa kratkom vegetacijom.Tako da je preporuka preventivna primena u predsetvenoj primeni zemljišta,pogotovu kod podizanja višegodišnjih zasada.

   Zorica Lazić, dipl.inž.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.