Režim čuvanja plodova leske-Ivana Gligorijević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514998
  Gligorijević Ivana
  Učesnik

   Leska je posle oraha najznačajnija jezgrasta voćna vrsta.Njegova proizvodnja je u svetu i kod nas deficitarna,Najveći proizvođači oraha su Turska,Italija,Španija i SAD.S’obzirom na veliku tražnju i visoke cene lešnika,veoma je rantabilna voćna vrsta.Njegovo gajenje nije komplikovano,zadovoljava se skromnijim uslovima,ne napadaju ga mnoge bolesti i štetočine,a proizvodne operacije je moguće maksimalno mehanizovati.
   Plod leske je biološki visoko vredna namirnica.On sadrži:52-77% ulja,16-21% belančevina,oko 14% ugljenih hidrata,2,4-6% šećera,oko 2,66% mineralnih materija,oko 40 mg% vitamina C,0,4-0,9 mg% vitamina B1,do 61 mg% vitamina E,znatne količine provitamina A i vitamina B2 i B5 i drugih korisnih materija.
   Zahvaljujući ovakvom sastavu ploda,može se reći da plod leske služi i kao hrana i kao lek.
   Berba plodova leske se obavlja kada je većina plodova u punoj zrelosti,a što se prepoznaje ispadanjem plodova iz kupule,odnosno plodovog omotača.
   Tehnika berbe je trešenje plodova sa žbuna što se može činiti mašinski ili ručno.Otpali plodovi sa zemlje se takođe mogu skupljati mašinski ili ručno.
   Za primenu mašinske berbe leske potrebno je predhodno pripremiti zemljište.
   Plodovi se nakon sakupljanja suše do vlažnosti 12-15%,a zatim ostavljaju na čuvanje u hlađena skladišta.
   Plodovi se čuvaju u običnoj hladnjači na temperaturi od 0 do 5 stepeni Celzijusovih i ralativnoj vlažnosti vazduha od 80% više od pola godine.Na nižim temperaturama od -3 do 0 stepeni Celzijusovih i nižoj relativnoj vlažnosti 65-75% mogu se čuvati i godinu dana.
   U hladnjači sa kontrolisanom atmosferom,u atmosferi sa 100% azota plodovi lešnika mogu se čuvati i do 2 godine.
   U toku čuvanja plodovi relativno lako gube vodu isparavanjem,o čemu se mora voditi računa.
   Prema Pravilniku o kvalitetu voća,povrća i pečuraka plodovi leske u ljusci mogu imati do 12% vlage,a očišćena jezgra najviše 8%.Manja vlažnost značajno smanjuje kvalitet plodova.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.