Repičina lisna osa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524843
  Onć Jovanović Eleonora
  Učesnik

   Repičina lisna osa je najvažnija štetočina uljane repice i u pojedinim godinama za kratko vreme pojede list i izazove golobrst.U našim prilikama, repičina osa ima dve do tri generacije godišnje. Prva generacija je najmanje štetna, jer se održava na korovskim biljkama iz familije krstašica. Druga i treća generacija prave zapažene štete na uljanoj repici i drugim krstašicama. Prezimljava larva poslednje generacije u kokonu u zemljištu.
   Odrasle jedinke u toku septembra polažu jaja u list biljke. Život ose traje oko 15 dana i za to vreme ona položi do 300 jaja. Pagusenice se pile nakon 5-10 dana. Razvoj pagusenica traje 15-20 dana, tokom kojih se presvlače 5 puta. Tokom 24 časa mogu konzumirati količinu hrane koja je dva puta veća od njihove težine. Kada odrastu, zavlače se u zemljište, gde grade kokon od čestica zemlje i sekreta koji luče.
   Zaštiti uljane repice je potrebno prići kroz integralni pristup i više posvetiti pažnju agrotehničkim merama. Pošto letnja generacija repičine lisne ose polaže jaja na samonikle biljke uljane repice iz semena osutog tokom žetve, zaoravanje tih biljaka doprinosi smanjenju brojnosti ove štetočine. Ovo posebno važi ako se prethodno izvrši tanjiranje koje ima za cilj da isprovocira nicanje samoniklih biljaka uljane repice i omogući polaganje jaja na njih. Nakon piljenja pagusenice se zaoru zajedno sa takvim biljkama. Zaoravanje je najbolje izvršiti krajem jula ili početkom avgusta, što bi smanjilo pojavu druge letnje generacije lisne ose. Sve mere koje utiču na dobru kondiciju biljke i brz prolazak kroz kritične faze utiču i na smanjenje šteta od insekata.
   Da bi se njihova štetnost smanjila na što je moguće manju meru potrebno je često obilaziti parcele, pogotovo u kritičnim periodima, posmatrati celu parcelu a ne samo pojedine delove, Hemijsko suzbijanje treba izvesti kada se u proseku na dve biljke uljane repice u jesen nađe više od jedne pagusenice dok su pagusenice manje od 10 mm, a svakako pre nego što pričine veće štete. Suzbijanje repičine ose se vrši folijarnim tretmanom insekticidima. Larve starijih uzrasta su otpornije na insekticide. Za suzbijanje ove štetočine treba koristiti registrovane insecticide na bazi piretroida.

   mr Eleonora Onć Jovanović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.