Repičin sjajnik ( Meligethes aeneus)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578973
  Petrović Mirjana
  Učesnik

   U usevima ozime uljane repice, u svetu i kod nas, repičin sjajnik je najštetnija insekatska vrsta, a napada i biljke iz familije Brassicaceae. Najveće štete pravi kad nastupi toplo vreme krajem zime hraneći se pupoljcima. Bušeći ih, ulazi i izgriza pupoljke iznutra, ali može napasti bilo koju vrstu iz porodice kupusnjača koja je u fazi cvetanja. Nakon otvaranja cvetova, na njima ne pričinjava štete, jer se imago hrani tad polenom.
   Prezimljava u zemljištu kao odrastao insekt na rubovima polja, šuma. Sa porastom temperature naseljava cvetove maslačka i drugih korova koji rano cvetaju, a prelazi na uljanu repicu sa formiranjem cvetnih pupoljaka. Ženke jaja polažu u pupoljke, a potom se razvijaju larve koje prave neznatne štete u periodu od dvadesetak dana. Larva se nakon spuštanja u zemlju preobražava u lutku, dolazi do preklapanja generacija, a imago živi više godina i ukoliko se kupusnjače gaje više godina na istoj parceli, smanjenje prinosa biva i više od 50%. Krajem maja i u junu, javljaju se mladi tvrdokrilci, hrane se cvetovima raznih biljaka. Krajem godine u avgustu, kreće zimska dijapauza, te u našim uslovima repičin sjajnik ima jednu generaciju.
   Suzbijanje repičinog sjajnika sprovodi se u vreme početka napada na pupoljke, dok su oni još zatvoreni u zbijenoj cvasti. Prestaje se sa primenom insekticida na početku cvetanja, jer štetnost sjajnika opada, hrani se polenom, a doleću i pčele. U cvetanju ne primenjivati insekticide, jer su opasni za pčele.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.