Radovi na pčelinjaku novembra meseca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514727
  Stefanović Nenad
  Učesnik

   RADOVI NA PČELINJAKU U NOVEMBRU
   1. Završno ili zimsko tretiranje protiv varoe
   Svima nam je veoma dobro poznato kakva je napast varoa, pa ko od pčelara to olako shvata, ima velikih problema na pčelinjaku? Zbog toga se mora vrlo ozbiljno prići odbrani pčelinjih zajednica dobroj pčelarskoj praksi u borbi protiv opakog krpelja!
   Ako smo svi uradili tzv. letnji tretman, dakle u julu i avgustu ili eventualno u septembru (što kod naših pčelara nije redak slučaj), vrlo važno je obaviti tretiranje u ovom mesecu. Opravdan razlog za to je što tada uglavnom nema legla u košnicama pa se sva varoa nalazi na pčellama.
   Za ovaj tretman pčelarima su na raspolaganju dve mogućnosti:
   a) oksalna kiselina
   b) amitraz
   v) Perizin, Apitol i neki drugi preparati.
   Sve više je onih koji ovaj završni udarac varoi zadaju oksalnom kiselinom. Mnoge prednosti joj daju primat, kao na primer, veoma je jeftina, skoro bezopasna po pčelara i pčele, ne ostavlja rezidue u vosku, medu i propolisu, a brzo i lako se vrši tretman.
   Pošto se dobar deo pčelara plaši da to uradi i zaboravlja recept, izneću ovde način pripreme oksalne kiseline za upotrebu:
   Napraviti šećerni sirup u odnosu 1:1 na sledeći način: Izmešati 600 mililitara destilovane vode i 600 grama šećera u kristalu. Kada se šećer i voda sjedine (dobije se količina nešto manja od litra), sirup blago zagrejati (35-40 stepeni) i sipati u flašu od litru i po, sa širokim otvorom. Zatim pomoću napravljenog levka usuti 35 grama dihidrata oksalne kiseline u kristalu. Zatvoriti i snažno izmućkati da se kristali rastvore. Oksalnu kiselinu je najsigurnije kupiti u veterinarskim apotekama.
   Tretiranje vršiti na temperaturi manjoj od 10 stepeni (jer tada pčele ne izleću), špricom od 50 mililitara i pričvršćenom dužom cevčicom (može od dečijih sokića tako da se lako ulazi u ulicu između satonoša), u količini od 5 mililitara po punoj ulici pčela. Dakle, prema proceni pčelara, koliko punih ulica toliko puta po 5 mililitara a u manje pune, manju količinu! Oksalnom kiselinom se pčele tretiraju samo jednom a padanje varoe se prati u narednom periodu!
   Kao zaštitu pri tretiranju, treba nositi rukavice,imati balon vode na pčelinjaku a maska nije neophodna.

   Međutim, zbog onih pčelara koji ne upotrebljavaju oksalnu kiselinu, apitol i dr. već i dalje rade sa amitrazom odnosno mitakom, preporučiću obavezu provere i kontrolnog tretmana koje bi trebali uraditi u ovom mesecu!
   Izabrati dan kada je temperatura oko 15 stepeni, i u popodnevnim satima zapaliti listiće sa tri kapi preparata i sa njime odimiti pčelinju zajednicu (posatvljanjem odozgo ili odozdo)). Ako se na podnjači pokaže da ima više od 50 varoa, sutradan ponoviti tretman!
   Veoma efikasnim se pokazao i takozvani dimni top (fureto), kojim se jednostavno rukuje, a listići se ne koriste, već se ubacuje po jedan dim proizveden od emulzije rafinisanog ulja, amitraza i destilovane vode, u omeru 100:8:10.
   Sa navedenim završnim i prethodno pravilno obavljenim letnjim tretmanom, pčelar nema potrebe da u proleće stavlja bilo kakva sredstva, već mirno da sačeka sledeći letnji tretman.
   2. Dobra ventilacija

   Ovde bih dodao da je najvažnije da se svakoj zajednici obezbedi priliv svežeg vazduha i omogući njegovo pravilno kretanje kroz košnicu.
   3. Zaštita od vetrova
   Iskusni pčelari kažu da je vetar velika opsanost za prezimljavanje pčela! Čak može naneti veću štetu od snežnih padavina i veoma niskih temperatura! Zbog toga svaki pčelar treba još jednom u novembru da proveri položaj svojih košnica i ne dozvoli da vetar duva u leto pri zimovanju. Ako već ima vetra na pčelinjaku, onda je „najbolje“ da duva sa zadnje strane košnica! Ograda (taraba) odakle vetar duva treba da bude visoka najmanje dva metra.
   U suprotnom se mora leto zaštiti a pčelar treba sam da osmisli zaštitu – zaštitnik leta, ter – papir…

   PSSS Leskovac dipl.ing.polj.Nenad Stefanovic

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.