Prve agrohemijske analize

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513469
  Ejupović Smail
  Učesnik

   Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Novi Pazar je počela sa radom pre oko 15 meseci, služba za poljoprivredu pri opštini Novi Pazar postoji oko 50 godina, a u međuvremenu su postojale razne poljoprivredne firme i institucije ali ni jedna do danas nije, nikad, vršila ispitivanje zemljišta. Pravo rečeno bilo je nekih pojedinačnih slučejeva kao i pre 3 godine Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja (MOUPU) je obavila ispitivanje na par uzoraka.

   PSSS NP je u protekloj godini u saradnji sa MOUPU radila na prikupljanju uzoraka zemljišta na regionu koji pokriva; a to su teritorije grada NP kao i opština Tutin i Sjenica i uspela da prikupi 1650 uzoraka. Ovi uzorci su krajem decembra predati u jednu od naših najboljih laboratorija gde je njihova obrada u toku.

   Posebno je potrebno naglasiti da je od velike važnosti da se već jednom zna sa čime raspolažemo u zemljištu i šta je potrebno da se dalje preduzme u cilju njegove popravke. Ako uzmemo u obzir da su zemljišta u centralnoj Srbiji većinom kisela (slabo-jako kisela) a da je sadržaj humusa na veoma niskom stupnju, pa ako toma dodamo i veoma nizak sadržaj fosfora, ili kako je kod nas pokazalo par analiza, skoro nepostojeći fosfor, onda očekujem da će se ta slika ponoviti i ovde kod nas.

   Posle dobijanja rezultata, koje očekujem tokom aprila, i nakon što ću odraditi preporuke,pristupiće se merama popravke. Napokon će poljoprivrednici ovog kraja, oslanjajući se na naučne dokaze, po prvi put znati šta da kupe, i to kupljeno kako da odrade na pravi način. Ovome bih dodao i naše edukacije kao njihovo permanentno unapređenje znanja iz relevantnih oblasti kao i preporuke o korišćenju sertifikovanog semena i korišćenje vodenih resursa….. sve ovo bi trebalo da dovede do znatnog boljitka, jer ovaj region, koji ima Pešter, Goliju i Rogoznu, a koji uopšte u širokom prečniku nema industrije, vidi svoju šansu u proizvodnji zdrave organske hrane.

   Dipl. ing. polj. Ejupović Smail
   saradnik za ratarstvo i povrtarstvo

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.