Proredjivanje cvetova i plodova

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588401
  Milosavljević Biljana
  Učesnik

   Проређивање цветова и плодова и плодова је редовна и веома важна помотехничка мера која се редовно примењује код већине воћних врста, а поготовокод јабуке и код брескве.
   У развијеним воћарским земљама као редовна помотехничка мера спроводи се и хемијско проређивање цветова или заметнутих плодића јабуке. И ако је ручно проређивање најпоузданије ипак се на већим површинама мора радити хемијско проређивање.Проређивање плодова је најбоље радити по тихом времену,на температури између 15 и 25 степени целзијуса, и релативној влажности изнад 70 %.
   Уколико хемијско проређивање није успело у целости, треба извршити ручну корекцију. Ручно проређивање јабуке није уобичајено, али ако ће се добити преко 90 % плодова прве класе, онда је то економски оправдано.
   Плодови шљива код нас се веома ретко проређују, мада би то требала да буде редовна помотехничка мера, поготовоу сорти чија је намена за стону употребу и сорти ранијег времена сазревања.Уклањају се близанци оштећени и заражени плодови,а здрави се остављају на мешовитој гранчици на размаку од 6 до 8 цм, а на китици и цветној гранчици 1 до 2 плода.
   Бресква се проређује после опадања неоплођених цветова и заметнутих плодова.Врши се контрола осталих плодова и њихово проређивање ако их има више.Најповољнији рок за проређивање плодова бресака је на почетку друге етаперазвитка плодова (14 до 15 дана подле цветања ),а у сорти које развијају партенокарпне плодове , пред почетак стврдњавања коштице.
   После стврдњавања коштице,проређивање плодова не подстиче њихову крупноћу.А плодови се кидају руком,или им се секу петељке, непосредноиспод основе плода.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.