Prolećni razvoj pčelinjih društava – Svetislav Marković

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Marković Svetislav.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512617
    Marković Svetislav
    Učesnik

      U ovom periodu (druga polovina marta) dani su sve duži i topliji. Pčele se bude iz stanja hibernacije i sve su aktivnije što se posmatranjem može uočiti. Najmlađe pčele su na poslovima nege i ishrane mladih larvi novog legla. Pregledom ramova mogu se uočiti znatne površine saća pod leglom, što govori o sposobnosti matice da zadrži produktivnost. Ukoliko to nije slučaj znači da imamo problem sa maticom i moramo ih zameniti čim se oplode prve matice. To je vreme i kada priroda daje sve veće količine polena ,ali i po neku kap nektara jer cveta vrba, maslačak, mrtva kopriva, leska, dren…. Ukoliko uočimo nedostatak hrane u košnicama najbolje je dodati okvire sa medom koje smo ostavili od prošle godine. Za odgajanje jednog rama legla potrebno je otprilike jedan ram meda.Nedostatak hrane dovodi do toga da matica slabije leže što je u ovom periodu jako štetno, s obzirom da nam što hitnije trebaju nove mlade pčele koje će zameniti one koje su prezimile. Ako nemamo pomenute ramove sa leglom treba dodati šečerno-medne pogače, jer su bolje od šećernog sirupa za čiju preradu i invertovanje bi ionako opterećene zimske pčele trošile dosta energije i životni vek bi im se dodatno skratio. Prihrana sirupom može da startuje onda kada imamo dovoljno mladih pčela koje bi preradu tog sirupa preuzele na sebe. Takođe, prihrana sa razblaženim medom nije dobra zbog mirisa meda u pčelinjaku, a s obzirom da nema veće paše, može doći do pojave grabeži. Posmatranjem rada pčela na letnoj daščici može se sa velikom sigurnošću steći slika stanja u košnici i dati odgovore na mnoga pitanja-ima li, i u kom obimi bolesti, hrane, da li je matica počela da leže,… te da li je potrebna neka intervencija?

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.