PROIZVODNJA RAKIJE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513543
  Evstratiev Vida
  Učesnik

   Pod proizvodnjom prirodne rakije, podrazumeva se da su to alkoholna pića dobivena fermentacijom-alkoholnim vrenjem voća. Zavisno od koje vrste voća su proizvedene nose ime: šljivovica, kruškovača, komovica, jabukovača, kajsijevača, višnjevača i ostale vopćne rakije. Sve prirodne rakije dobijaju se postupkom destilacije u rakijskim kotlovima (kazanima i najčešće su izrađeni od bakra) ili u destilerijama, pri čemu se fermentisana tečna smeša zagreva, alkohol se izdvaja u obliku pare i hlađenjem opet prelazi u tečno stanje. Alkohol se izdvaja iz smeše kao jedinjenje sa nižom tačkom kljucanja. Sadržaj alkohola u predestilisanoj tečnosti može se povećati ponovnim destilacijama, uz smanjenje ukupne zapremine tečnosti.Kazani za pečenje rakije-aparatura za destilaciju rakije iz fermentisane tečnosti obično se sastoji od kazana koji je povezan sa uspravnom- parovodnom cevi u koju odlaze alkoholne pare tokom zagrevanja. Parovodna cev alkoholne pare vodi do kondenzatora gde se pomoću struje hladne vode vrši potpuna kondenzacija alkoholnih para u tečno stanje.

   ovde postaviti fotografije

   Proces proizvodnje destilovanih alkoholnih pica poznat je još od najranijih vremena, nove tehnologije omogućavaju dobijanje sve kvalitetnijih proizvoda. Tehnološki postupak dobijanja rakije sastoji se od četiri osnovne faze i to:
   • mlevenje, sitnjenje ili muljanje plodova
   • fermentaciju ili alkoholno vrenje- prevođenje šećera u alkohol i ugljen dioksid (CO 2 ), uz pomoć mikroorganizama, ponekad uz dodavanje kvasca
   • destilacija- tehnološka operacija izdvajanja alkohola iz fermentisane smeše- popularno pečenje
   • starenje ili odležavanje- rakija se presipa u hrastovu burad u kojima odležava od dve do dvanaest godina.

   Za to vreme dolazi do razvijanja ukusa, arome i boje određene vrste rakije. Kvalitet date voćne rakije determinisan je Pravilnikom o kvalitetu a to ko, na koji način, kako i pod kojim uslovima može da se bavi proizvodnjom i prometom rakija determinisano je kroz Zakon o rakijama i drugim alkoholnim pićima.

   Stručni saradnik
   Vida Evstratiev

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.