Proizvodnja mleka kod koza – Kosovka Jakšić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #587189
    Jakšić Kosovka
    Učesnik

      Koze u periodu mlečnosti proizvode 10 -20 puta više mleka u odnosu na svoju telesnu masu. Podnose različite uslove držanja, dosta je skromna u pogledu ishrane, pa je zato i zovu sirotinjskom kravom. Pravilnom ishranom i u dobrim uslovima držanja one daju 800 do 1000 litara mleka. Kozje mleko je po svom sastavu veoma slično kravljem. Bogatije je kalcijumom i fosforom. A sadrži i više masti i proteina od kravljeg. Zato na tržištu kozje mleko i proizvodi od njega postižu bolju cenu od kravljeg.

      Sastav kozjeg mleka ( sanska rasa koza):

      Voda    87,25%,

      Suva materija   12,75%

      – mast   3,80 %

      – laktoza  4,80%

      – pepeo  0,65%

      – belančevine  3,50%

      Kozje mleko je svarljivije od kravljeg. U organizmu čoveka se vari za 20-40 minuta, a kravlje na manje od 4 sata. Kozje mleko se preporučuje u ishrani dece i bolesnika, jer je posebno bogato kalcijumom, Većina ljudi dobro podnose kozje mleko, ali mnogi ga ne koriste zbog specifičnog mirisa i ukusa. Kada se koze gaje u čistim kozarnicima, ako se hrane hranivima koja ne utiču na miris mleka (silaža) i ako se muža obavlja po propisu mleko neće imati promenjen miris i ukus. Kozje mleko se preporučuje u ishrani odojčadi i odraslih koli boluju od različitih oblika alergija. Od kozjeg mleka se proizvode različite vrste sireva koji su vrlo cenjeni i postižu više cene na tržištu zbog posebnih karakteristika ukusa.

      Kosovka Jakšić dipl.ing.polj.

       

       

       

       

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.