Proizvodnja kikirikija

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513538
  Stefanović Vladica
  Učesnik

   Kikiriki se u našoj zemlji, kao i u Timočkoj Krajni slabo gaji, iako ova biljka ima visoke hranljive vrednosti i visok sadržaj ulja u semenu.
   Proizvodnja kikirikija počinje u jesen i to duboko oranje 30-35cm i ostavi da prezimi u otvorenim brazdama. Prolećna priprema zemljišta je takodje vrlo važna, tako da se do setve zemljište više puta kultivira, tako da bude bez korova, rastresito, sa dobrim vazdušastim i vodnim režimom, jer se u njemu razvijaju mahune. Kikiriki naj bolje reaguje na stajnjak, kalcijum i fosfor, dok najveću potrebu za azotom se zadovoljava azotofiksacijom pa se ovo djubrivo u nekim slučajevima i izostavlja. Kikiriki sejemo od treće dekade aprila do druge dekade maja. Seju se cele, izlomljene mahune ili oljušteno seme. Ako sejemo cele mahune nicanje je usporeno, zato je bolje sejati izlomljene mahune ili oljušteno seme. Preporučuje se da se mahune pre setve potope u vodu i ostoje 24h, a zatim suše dva sata. Seje se kod nas slično kukuruzu kako bi se prilagodila mehanizacija tako da po 1ha imamo oko 55.000 hiljada biljaka, inače bi po jednom ha trrebalo oko 100.000 biljaka. Prilikom proizvodnje naj veću pažnju treba obratiti na prašenje i na ogrtanje useva. Cvetanje počinje 30 dana posle nicanja i traje tokom cele vegetacije, prvo počinje pri dnu , a posle ide ka vrhu. Posle oplodnje tučak raste u obliku igličaste izrasline sa zadebljalim vrhom koji se zove ginefor. U početku ginefor raste uspravno, a kasnije se okreće ka zemlji. Kada dostigne normalnu veličinu, ulazi u zemljište 8-10cm. Iz oplodjenog tučka na vrhu ginefora stvara se plod, mahuna, koja raste i razvija se u zemljištu.
   Zbog toga redovna i dobra priprema zemljišta i ogrtanje imaju veoma važnu ulogu. Kikiriki treba 3-4 puta ogrtati, kao kada se zagrće krompir. Prvi put u punom cvetanju ili kad počnu da precvetavaju donji cvetovi na biljci, drugi put u vreme precvetavanja srednjih cvetova i tako redom – kako koji deo biljke precveta i ginefori počnu da rastu, treba zagrtati. U protivnom, oni ostanu na površini i osuše se. Zagrtanjem se ujedno i korovi unuštavaju.Od hemiskih mera bitna je upotreba zemljišnih ihsekticida (galation) protiv žičara prilikom setve. Kikiriki se bere pre početka prvih jesenjih mrazeva. Ne sazreva ravnomerno , ali mahune ne pucaju. Ubira se ručno čupanjem cele biljke ili vadilicama mašinski. Kada se ovako izvadjen usev prosuši onda se pristupi odvajanju plodova i to ručno ili mašinski. Sušenje isto može da prestavlja problem, jer često nema uslova da se velike količine kikirikija osuši prirodnim putem. Prosečan prinos po jutru može da bude oko 1000kg zrna.

   Vladica Stefanović, dipl.ing.polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.