Proces zasušivanja muznih krava

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Marković Svetislav.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578358
  Marković Svetislav
  Učesnik

    

   Процес засушивања музних крава је веома битан процес важан из више разлога. На тај начин организам краве се припрема за интензиван раст плода, јер је познато да у том периоду плод неколико пута удупли своју тежину. У том периоду и млечна жлезда и виме требају да прођу кроз период интензивне регенерације и припреме за наредну лактацију. Засушеност код крава траје обично 60 дана, а никако мање од 42 дана. Тај временски период је неопходан да се побројани процеси одвију на задовољавајући начин. Уједно, то је време да се, ако је неопходно, поправи кондиција крава и спремно дочека партус и следећа лактација. Постоји више техника које се примењују за успешно засушивање:

   • Делимично измузање – у правилним временским размацима млеко се делимично измузе.
   • Периодично измузање – у првих пар дана трократно, затим двократно, да би се на крају свело на једном у два, па три дана, све до потпуног престанка рада млечне жлезде.
   • принцип наглог засушења – први дан се помузе сва количина млека, а онда се у сваку четвртину врши апликација ињектора за засушење и против појаве маститиса. Други дан се потпуно престаје са мужом. Секреција млека престаје када притисак у алвеолама нарасте до одређене тачке. Компоненте млека разграде се помоћу ензима или буду реапсорбоване, алвеоле пуцају и жлезду испуне обрамбене ћелије-фагоцити. Трећи дан, ако смо урадили све побројано, виме би требало да буде здраво, меко и без млека. Упоредо са овим поступцима неопходно је урадити одређене измене у режиму исхране, како би се и на тај начин смањио притисак на млечну жлезду и олакшао нам посао засушења. Као прво, из оброка се на неколико дана пре почетка засушивања избацују сва концентрована хранива, као и свежа зелена крмна хранива, а уводи се сено уз довољне количине воде. Овакав начин исхране треба да траје док се не постигне потпуна засушеност. За све то време потребан је стални наџор и преглед стања вимена због могућих компликација (маститис), поготово код крава са високом млечношћу. Сви ови поступци код крава изазивају одређени стрес а наш је задатак да тај стрес сведемо на најмању меру и уједно спремимо грло за нередну лактацију.
  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.