Priprema zemljista za setvu soje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512681
  Nešković Suzana
  Učesnik

   Soja svakako zasluzuje vecu zastupljenost u setvenoj strukturi. Prolece 2017.godine, izmamilo je poljoprivrednike da u skladu sa navikama, setvu kukuruza pa i suncokreta otpocnu vec pocetkom aprila meseca. Za one koji nisu stigli da obave setvu zbog padavina,kise pa i snega polovinom aprila, ostaje prostora da nastave setvu hibridima krace vegetacije.
   Za poljoprivredne proizvodjace, sa prostora rada PSSS Kragujevac doo, preporucuje se setva soje,na parcelama na kojima su uradjene agrohemijske analize zemljista, koje su poorane tokom jeseni/zime 2016.godine, i na kojima nije prethodne godine sejana soja, suncokret ili uljana repica.
   Razlozi su mnogobrojni. Osim poboljsanja fizicko hemijskih osobina zemljista, smanjene upotrebe azotnih djubriva, velike hranljive vrednosti soje….tu su i trzisni uslovi, odnosno cena sojinog zrna.
   Soja je biljka koja ima moćan korenov sistem pa snažno reaguje na dubinu osnovne obrade zemljišta jer se koren bolje razvija, prodire dublje u oranični sloj zemljišta, odnosno povećava rizosfernu površinu. Posebno je važno da na dublje obrađenom zemljištu soja formira na korenu veći broj kvržica. Dubina osnovne obrade zemljišta na težim zemljištima iznosi od 25 do 30 cm. Plića osnovna obrada može da dođe u obzir samo na lakim rastresitim zemljištima. Osnovnu obradu zemljišta treba obavezno obaviti u jesen. Osnovnu obradu u proleće treba ako je moguće, izbegavati jer ona smanjuje prinos.
   Predsetvena priprema zemljišta obavlja se nekoliko dana pre setve (5 do 6). Ona ima zadatak da formira rastresit sloj zemljišta dubine od 7 do 10 cm i konačno poravna zemljište. Ovim se stvaraju povoljni uslovi za klijanje i nicanje i uslovi za kvalitetno obavljanje setve. Jednovremeno sa predsetvenom pripremom se unose u zemljište odgovarajući herbicidi, sredstva za zaštitu od zemljišnih štetočina i azotna đubriva. Za predsetvenu pripremu danas se koriste posebna kombinovana oruđa, odnosno mašine raznih tipova. Inače za ovaj posao se mogu koristiti odgovarajuća oruđa (drljače, kultivatori, razne mrvilice i ravnjači) koje treba obavezno koristiti agregatirano. Ukoliko teška zemljišta iz zime izađu jako zbijena, u proleće ih treba dublje rastresti. U ovom cilju ne bi trebalo pristupiti preoravanju. Treba koristiti oruđa koja podrivaju, a ne otvaraju zemljište.
   Za setvu koristiti seme grupe zrenja 0,00 a seme grupe 000, moze se sejati cak do prve dekade jula, narano u skladu sa agrometeoroloskim uslovima ukoliko nije obezbedjeno navodnjavanje useva.

   PSSS Kragujevac doo
   Suzana Neskovic

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.